друкувати


Відроджується давня гуцульська боротьба на ковбанах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-10 12:59:57

У містечку Яремче відроджується давня гуцульська боротьба на ковбанах - дерев’яних круглих колодах.

Щоразу нові екстремальні види спорту, більшість яких, до речі, мають закордонне походження, збирають натовпи прихильників. "Але на хвилі захоплення чужоземним, ми якось зовсім забули про свої, традиційні різновиди змагань", - кажуть гуцули. Відродження забутої гуцульської боротьби розпочалося з ініціативи яремчанця Романа Слободяна.

"Це дуже давні змагання. Вперше я почув про них від старих гуцулів, що живуть у далеких гірських селах, - розповідає Роман. - Тоді я думав, що це суто опришківська боротьба. Адже хлопці відважного ватажка Довбуша полюбляли придумувати собі різні силові вправи". Після детального вивчення історії виявилося, що у цієї боротьби ще древніше коріння. Хоча, цілком можливо, що й опришки таким чином розминали кості. Щоправда, тоді боролися і на ковбанах, і на великих дерев’яних бочках.

Суть змагань у тому, що двоє чоловіків стають на ковбани і намагаються зіштовхнути руками один одного на землю. Здається, що це ніби дуже просто. Але для цього потрібно мати не тільки силу, але хитрість для того, щоб втриматися на маленькій поверхні ковбана. Варто тільки доторкнутися будь-якою частиною тіла до землі - і ти програв. Іноді для ускладнення змагань дерево так шліфують, що воно стає слизьким і посковзнутися на ньому завіграшки. Тому часто той, хто має більшу вагу чи сильніші м"язи, програє, а переможцями стають спритні та в’юнкі.

"Удари ногами при зштовхуванні категорично заборонені, - продовжує яремчанець. - При цих змаганнях у хід іде тільки сила рук, отож боротьба на бочках цілком безпечна. Можливі хіба що синяки коли змагуни вчепляться один в одного. Але для гуцулів це не проблема".

Відродженим видом спорту цікавляться як місцеві спортсмени, так і приїжджі. Влітку, коли у Яремче прибуває чимало туристів, під час різних свят, а то й просто у неділю, часто проводяться такі змагання на площі. Усі із зацікавленням спочатку спостерігають, а потім беруть участь. Буває, що й на ковбани виходять і дівчата і борються не гірше за карпатських легінів.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі