друкувати


Як пережити кризу – радить психіатр

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-09 07:28:09

Усюди, куди лиш не підеш, ведуться розмови про кризу. Про це говорять перекупки на базарі, учителі на перервах, службовці за кавою. Люди перебувають у стані постійної "бойової" готовності. Навіть якщо конкретного впливу кризи ще ніхто на собі не відчуває, усе одно більшість живе у передчутті чогось лихого, що ще не сталось, але обов’язково незабаром станеться. Такий екстрім не кожен витримає, людська психіка дуже по різному реагує на такі випробування.

Як із цим жити – Коломия ВЕБ Порталу розповідає лікар–психіатр Коломийської ЦРЛ Василь СОКОЛОВСЬКИЙ.

- Пане лікарю, що взагалі відбувається, чому так загострилось людське сприйняття дійсності?
- Криза на порозі. Вона ще усіх не торкнулась, проте, засоби масової інформації щодня розповідають про нові її прояви: зупиняються металургійні заводи в Донбасі, не виплачують зарплату в Києві, паде курс гривні і так далі. Слава Богу, на Коломийщині ситуація не така катастрофічна, але ніхто не спішить заспокоюватися. Люди готують себе до того, що криза у будь – який момент може постукати у їхні двері – затримкою пенсії, зменшенням зарплати, скороченням на роботі, подорожчанням продуктів та ін. Тривога поволі, але невпинно опановує людьми, сіє зневіру, страх, розгубленість. Але давайте подивимось, чому так сталося. Криза назрівала роками. Нам давали кредити без довідки про доходи, лиш по паспорту. Реклама заохочувала брати дорогі, не завжди потрібні нам речі. Термін служби цих товарів – від автомобілів до мобільних телефонів – стрімко зменшувався. Ми відмовлялись від пристойних, ще не старих речей, на користь нових, дорогих, більш престижних. Реклама пропагувала ідеальний стиль життя, але відповідати йому у багатьох уже нема жодних шансів. Усе різко змінилось, і цей перелом небезпечний серйозним ростом неврозів, депресій, психічної нестабільності.

- До чого це може призвести?
- У нас заведено знімати стрес алкоголем, тож цілком очевидним буде зростання алкоголізму – як способу сховатись від проблем, втекти від дійсності. Ще одним способом утекти від реальності через нездатність вести звичний спосіб життя стануть рольові комп’ютерні ігри – там інша реальність, там нема кризи. Також збільшиться кількість як віруючих традиційних релігій, так і різноманітних сект. З’являться нові "пророки", які будуть тим успішніші, чим більше будуть переконувати в тім, що матеріальне благополуччя не є гідною метою людини. Але найстрашнішою реакцією може стати пошук винних. Уряд, американці, олігархи, росіяни, лисі, руді, товсті стануть потенційними об’єктами для ненависті. Причому, ці настрої будуть підігріватись популістськими лідерами.

- То що ж нам усім робити?
- Наші люди переживали й гірші часи, переживуть і цю кризу. Українці по натурі розсудливі, врівноважені, вони своєю працею надолужать згаяне. Головне – із розумінням ставитись до жертв кризи, до їхнього психологічного стану, до їхніх часом чудернацьких способів утекти від реальності. Важливо усім бути люблячими, терплячими, не шукати ворогів серед друзів. При душевних проблемах варто порадитись із психологом, священиком, щоб не дати розчаруванню і ненависті заволодіти розумом. Криза – це не кінець світу. Це час для очищення, роздумів над помилками, любові й переоцінки цінностей. Це гіркий, але необхідний досвід. Треба вірити, що із кризи ви вийдете сильнішими і згуртованішими.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі