друкувати


Ринок прямого інвестування у 2009-му скоротиться на 30-40%

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-09 03:37:29

Експерти ISI DealWatch, що є підрозділом компанії ISI Emerging Markets [США], що входить в групу Euromoney Institutional Investor [Велика Британія], прогнозують скорочення кількості угод прямого інвестування у Центральній та Східній Европі у 2009 році на 30-40%.

"З огляду на непевність ключових гравців ринку прямого інвестування, ми очікуємо подальше скорочення прямих інвестицій у 2009 році. Навіть при дуже обережних прогнозах, кількість укладених угод у Центральній та Східній Европі у 2009 році може скоротитися на 30-40%", – йдеться в огляді ISI DealWatch з посиланням на главу відділу M & A-досліджень ISI DealWatch Якуба СЕКЕЖІНСКІ. При цьому він відзначає, що відновлення прямого фінансування можливе тільки в кінці 2009 року, коли бізнес буде оцінюватися при мінімальних мультиплікатора.

Відповідно до огляду, активність на ринку прямого інвестування в Центральній та Східній Европі, зокрема в Україні, в 2008 році скоротилася слідом за ринком M & A. У 2008 році кількість угод M & A в Україні скоротилося на 22%, до 531, загальна вартість транзакцій – на 54%, до 5,1 млрд євро.

Експерти ISI DealWatch відзначають, що в Україні частка угод M & A з участю фондів прямого інвестування в 2008 році не змінилася [близько 4,7% загальної кількості угод], однак загальна вартість таких угод скоротилася в порівнянні з 2007 роком на 491 млн евро – до 412 млн евро. Згідно з даними ISI DealWatch, сума більшості інвестицій, здійснених в Україні у 2008 році за участю фондів прямого інвестування, не перевищувала 100 млн евро, за винятком купівлі контрольного пакету акцій Дельта Банку [Київ] російським інвестиційним фондом Icon Private Equity.

Серед українських компаній, що уклали договори про прямому інвестуванні в 2008 році, тільки "Драгон Капітал" [Київ] інвестував більше 10 млн євро, інші українські компанії обмежилися угодами до 10 млн євро.

Всього в 2008 році в 22 країнах, що розвиваються, Европи ISI DealWatch зареєструвала 372 угоди на суму понад 18 млрд евро. Росія і Туреччина були лідерами за кількістю залучених інвестицій – 7,4 млрд евро і 4,8 млрд евро відповідно.

Серед тридцяти фондів, що спеціалізуються на інвестиціях у розвиваються європейські країни, представники яких були опитані ISI DealWatch, понад 50% очікує відновлення активності прямих інвестицій не раніше другої половини 2009 року, 36% – не раніше 2010 року, 12% – розраховує на відновлення прямого інвестування в першій половині 2009 року. Щодо територіальної привабливості перші місця зайняли Польща та Румунія, Україна – на п'ятому місці.

За даними експертів ISI DealWatch, більшість опитаних фондів вважає, що оцінка компаній буде знижуватися і далі: 41% опитаних відзначили, що вартість компаній впаде ще як мінімум на 10-20%, 50% менеджерів фондів прямих інвестицій – більш ніж на 30%.

"Я не хочу називати це просто зниженням вартості бізнесу. Розпочнеться істотна раціоналізація вартості, оскільки оцінка компаній і умови угод M & A, зареєстрованих за останні два-три роки, досягли невиправданих рівнів. В окремих випадках ми очікуємо корекцію вартості компанії на 60-70%, в середньому оцінка впаде мінімум на 30% ", – наведені в огляді слова керуючого директора AIG Capital Partners Серкана ЕЛДЕНА [Serkan ELDEN].

ISI DealWatch займається дослідженням ринку M & A і надає клієнтам доступ до бази даних з M & A транзакціями, мультиплікаторами, оцінкою компаній, а також здійснює моніторингом новин ринку M & A. ISI DealWatch працює на ринках, що розвиваються, Eвропи, Азії, Південної Америки та Близького Сходу.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі