друкувати


Не така страшна криза, як її малюють

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-09 03:22:49

Економісти Стенфордського університету впевнені, що світова фінансова криза закінчиться набагато швидше, ніж припускають політики і менеджери компаній. Три економіста Стенфордського університету [США] висунули теорію, згідно з якою підйом економічної кон'юнктури може розпочатися набагато швидше, ніж це можна собі сьогодні уявити.

Їх оптимізм грунтується на історичному аналізі та розробленій теоретичній моделі зміни та підрахунку такої складно означуваної матерії, як невпевненість в економіці. Нік БЛЮМ, Макс ФЛЕТОТТО і Нір ЯМОВІЧ у своїй доповіді "Дійсно невизначені бізнес-цикли" стверджують, що зараз невпевненість в економіці досягла найвищого рівня за останні 30 років. На думку економістів, таким же неясним як і сьогодні, майбутнє уявлялося під час другої нафтової кризи наприкінці 70-х років.

"Перед нами – стіна туману!" – Це твердження повсюдно звучить з вуст менеджерів, котрі звертають своє красномовство на адресу акціонерів і співробітників компаній. Зараз практично всі фірми – від Deutsche Bank до EBay – виявляють обережність і взагалі перестали озвучувати свої прогнози на майбутнє.

Суть доповіді в тому, що кредитний дефіцит не є єдиною причиною спаду кон'юнктури. Другим, непрямим фактором, що спричинив спад, стала невпевненість. Вона є самостійною економічною силою, яка тисне на кон'юнктуру незалежно від проблем банківського сектора. Адже саме із-за високого рівня невизначеності котра панує багато компаній впали у стан шокового заціпеніння. І хоча кредитна криза їх прямо абсолютно не торкнувся, вони лише через страх перед майбутнім утримуються від інвестицій та збільшення чисельності персоналу.

Історичний аналіз та відповідні модельні розрахунки вчених свідчать: сильна невпевненість стає для кон'юнктури гальмом лише на короткий період часу. Проходить декілька місяців, і туман починає розсіюється. Багатьом фірмам доводиться знову прийматися за інвестиції та набір персоналу, так як поки вони, затамувавши подих, тримали паузу, виник викликаний відставанням виробництва відкладений попит.

Для вимірювання масштабів невпевненості в економіці США Нік БЛЮМ, Макс ФЛЕТОТТО і Нір ЯМОВІЧ розробили свій "індекс непевності", який враховує, зокрема, курсові злети і падіння акцій, "ножиці" в прогнозах економічного зростання та зайнятості, а також розходження в динаміці розвитку обсягів виручки та прибутку концернів. Настання економічної рецесії відповідають значення індексу, що перевищують 40%. І чим вищий рівень непевності, тим різкіше йде спад: навіть якщо брати до уваги такі важливі для реальної економіки показники, як розміри облікової ставки, а також рівні інфляції та безробіття, то взаємозалежність між невпевненістю та рецесією все одно зберігається.

Проведені ними в ході імітаційного моделювання розрахунки показали: одне лише типове для середньої рецесії зростання непевності на 40% веде протягом двох кварталів до зниження економіки приблизно на 1,8%. Однак потім це відставання досить швидко відновлюється – найчастіше це відбувається протягом одного-двох кварталів.

Втім, безпосередньо розрахувати, яка за велика частка непевності в нинішній кризі, за допомогою цієї роботи вчених Стенфордського університету не можна. Дослідники повні оптимізму, що "густий туман" скоро розвіється і лише тільки завдяки одному цьому ситуація покращиться.

Автор: Соломон ЛІБЕРМАН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі