друкувати


Коломия - кузня чемпіонів з пауерліфтингу (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-09 02:21:49

Коломия виховала аж чотирьох спортсменів, які мають звання заслуженого майстра спорту. Двоє з них представники пауерліфтингу. Погодьтеся, доволі непоганий майданчик для старту, враховуючи, що статус міста – районний центр.

Розмова з президентом Івано-Франківської обласної федерації пауерліфтингу, суддею другої міжнародної категорії Валерієм ТИМКІВИМ про здобутки та плани на мабутнє:

– Пане Валерію, 2008 рік був вдалий для коломийських спортсменів?
– Загалом похвалитися є чим – Ірина Бабурова стала чемпіонкою Європи серед юніорів, "срібло" на чемпіонаті світу та Європи виборола Інна Оробець, Марійка Чепіль була другою з жиму лежачи на цих же змаганнях. 22-разовий чемпіон України Сергій Ватюк, який встановив 102 рекорди, отримав звання заслуженого майстра спорту. Уляні Лютник та Василю Грицку присвоїли звання майстра спорту України, теж високе визнання їхнього внеску у спорт. На чемпіонаті України в Маріуполі жіноча збірна посіла третє командне місце, переможницею стала Інна Оробець, друге місце в Ірини Бабурової, "бронза" в Уляни Лютник та Марійки Чепіль. Чоловіча збірна також вдало виступила, їхній результат – четверте командне місце. Однак найголовніше досягнення минулого року – путівка Інни Оробець на всесвітні ігри-2009. Значні здобутки також і в регіональних змаганнях. І в цьому році надіємося на високі результати.

– Зрозуміло, що спорт у нашій державі фінансують практично за залишковим принципом. Наскільки значною для федерації загалом та спортсменів зокрема є підтримка області й міста?
– Звичайно, деяку допомогу надають і Коломия, й Івано-Франківськ, наприклад, Інні Оробець для поїздки на чемпіонат у Канаду. Але мені здається, що незабаром від такої практики, запозиченої ще від радянських часів, коли всі труднощі брала на себе держава, доведеться відмовитися. Такого нема майже ніде в світі. Всюди спортсмени самі вкладають гроші в своє зростання, платять за проживання в готелях, за оренду залу для турніру, є меценати, також спонсори, для яких фінансування спортсмена – свого роду реклама. Але рідко коли країна бере активну участь у підготовці людини до участі в змаганнях. Там немає безкоштовних секцій, де викладачі отримували б зарплату з бюджету, все тримається на приватних клубах, потрапити в які безкоштовно неможливо. Держава може виділити якусь нагороду-заохочення, коли ти вже виборов престижне місце у чемпіонаті, а до того часу мусиш віддавати гроші за тренування сам. Нічого не поробиш, і тут бізнес.

– Яких змагань найближчим часом можуть очікувати коломийські вболівальники, чи будуть міжнародні турніри в місті?
– У лютому відбудеться чемпіонат області із жиму лежачи, в квітні плануємо чемпіонат області з пауерліфтингу серед юніорів. Щодо міжнародних змагань, то організувати їх у місті дещо проблематично через обмаль номерів відповідної категорії у готелях. Для учасників, тренерів звичайного міжнародного турніру потрібно забронювати принаймні 300-400 місць. Щоправда, у 2011 році, маю надію, у Коломиї таки відбудеться міжнародний кубок Дунаю, який тепер приймала Австрія.









Автор: Оксана ПАЛІЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі