друкувати


У Франківську відбулася презентація книжки "Душа ріки" (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-09 10:46:21

7 січня в Івано-Франківську в Культурно-мистецькому центрі "Є" відбулася презентація книжки прозаїка, драматурга, актора, режисера, телеведучого Олександра Денисенка "Душа ріки".

Під час зустрічі з митцем - малолюдно. Можливо вихідні та вже весняна теплінь так і не змогли зібрати велику кількість шанувальників доброї прози та українського кіно. А, ймовірно Олександр Денисенко таки малознаний у нашому краї.

Перш, аніж розповідати про власну творчість, столичний гість вдався у спогади та розмірковування про те, як душили українське слово у Києві, про своїх батьків: видатного українського кінорежисера, який зняв багато популярних стрічок; Володимира Денисенка, та маму, акторку Наталію Наум, зірку українського кіно минулих років. "Коли я приїхав до Івано-Франківська, - то мене вразило, що всі тут говорять українською", - зі здивуванням та радістю розповідав пан Денисенко.



Знімався у фільмах і сам пан Олександр, писав сценарії й продовжує писати далі. Тільки от на зйомки фільмів у держави бракує грошей. Цього року, за словами письменника, драматурга й режисера на фінансування кіностудії імені О.Довженка виділено лише п’ять мільйонів гривень. Сума більше, аніж мізерна. До олігархів просити грошей митець воліє не ходити, проте від запропонованої допомоги, не відмовиться.

Презентована книга "Душа ріки" перша ластівка, але зовсім не дебют пана Денисенка, який має у своєму доробку чимало віршів та прозових творів. Друкувався переважно у часописах. Новий том вийшов у серії "Приватна колекція". Хоча "потрапити у серію" для письменника не є особливо престижно, бо, за його словами, бути одним з... не особливо престижно. Кожен письменник і його твори, якщо вони звісно, вартісні, є явищем самодостатнім. Тому навіть зовнішній вигляд презентованої книги помітно відрізняється від інших томів "колекції". Таке було бажання самого автора.

У своїх творах Олександр Денисенко не вдається в надмірні філософування, його більше цікавлять людські стосунки та драматичні колізії навколо них. Для митця важливо, аби був чіткий сюжет, навколо якого він будує розвиток подій.

Під час презентації між киянином та місцевим знаним в Україні літературним критиком Євгеном Бараном і культурологом Володимиром Єшкілєвим розпочалася суперечка. Пану Олександру не сподобалися манери висловлювання і поведінки івано-франківців. "Я звик говорити щиро, ви мені не подобаєтесь", - проте презентація продовжувалася і несприйняті на початку фрази, ймовірно можуть обернутися у плідну співпрацю, про що засвідчила згодом цілком мирна бесіда.



Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі