друкувати


Комета загубила хвіст

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-07 02:02:07

Найближче до Землі комета підійде 24 лютого. Комета C/2007 N3 Lulin, яка наближається до Землі і до кінця лютого досягне максимальної яскравості, втратила частину хвоста. Незвичайне явище зафіксували італійські астрономи.

"Ми сфотографували комету за допомогою телескопа з дистанційним управлінням, розташованого в штаті Нью-Мексікоа (США). На фотографіях виразно видно відрив. Поки ми стежили за кометою, частина її плазмового хвоста відірвалася", - повідомив керівник групи Ернесто ГВІДО.

На фотографіях видно згусток речовини, що відокремився від хвоста комети, за ним тягнеться власний хвіст. Астрономи вважають, що частина хвоста відірвалася під впливом магнітних хвиль в сонячному вітрі. Раніше подібна подія - магнітний міні-шторм в хвості комети - спостерігав супутник NASA Stereo, що стежив за кометою Енке.

Комета Lulin була відкрита ще в липні 2007 року двома астрономами Цюань Чжі Е і Чи Шен Лінь і отримала назву на честь тайванської обсерваторії Lulin, де працював один з них.

Найближче до Землі - на відстань 0,41 астрономічних одиниці (близько 60 мільйонів кілометрів) - комета підійде 24 лютого. Тоді, згідно з розрахунками вчених, її буде видно на небі як зірку п'ятої величини, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі