друкувати


Прод-інфляція. Яка сьогодні ситуація на українському продовольчому ринку?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-07 01:25:57

За минулий рік продукти в Україні подорожчали на чверть, підрахували у Держкомстаті. У Росії ж ціни на харчі зросли майже на 18%, а у країнах Євросоюзу лише на 2%. Яка сьогодні ситуація на українському продовольчому ринку? Скільки нині грошей в місяць українці витрачають на їжу? Чим багаті полиці українських супермаркетів? І чому росте ціна на українські продукти?

Ціна на харчі продовжувала зростати і в січні цього року, говорить Ігор БАЛЕНКО, президент Української торговельної асоціації. І проблема не в підвищенні роздрібної націнки на товари, зазначає, він. Просто товаровиробник змушений збільшити вартість своєї продукції. "Виник конфлікт між роздрібною торгівлею та виробником. Питання в тому, чи треба платити гроші вперед, чи дозволяти відстрочку платежів. Банківські системи зупинилися, вони не можуть давати кредити, а тим більше в гривнях. А хтось має заплатити за те, що товар вироблений, за те, що він лежить на полицях магазинів".

"У столичних супермаркетах скорочується асортимент товарів. Зараз у магазинах все частіше продукти виставлені в один ряд для того, щоб приховати нестачу. Дещо спорожніли полиці з чаєм, кавою, шоколадом та іншими продуктовими та промисловими товарами.

Причин зменшення асортименту кілька, але всі вони пов'язані з кризою, і, в першу чергу, зникають з поличок саме продукти іноземного виробництва, зазначає Олена, менеджер одного з торгових підприємств. "Мережі супермаркетів перестали проплачувати купівлю товарів. А чому? Бо весь розрахунок за іноземну продукцію іде в доларах. Тому імпортний товар в основному відсутній".

Ганна завжди купує чай однієї торгової марки, але сьогодні його тут немає. Бере інший. Та й ціни зросли, щоразу все більше грошей доводиться викладати за щотижневі покупки.

В середньому ціни зросли на 20-25%, подорожчали не лише імпортні оливки та ананаси, а й українська ковбаса та риба, розповідають покупці.

Експерти ринку впевнені, що в 2009 році асортимент товарів у супермаркетах і далі скорочуватиметься. Поки що це ще не дуже помітно, виручають старі запаси. Але фахівці кажуть, що ситуація погіршиться навесні, і нам доведеться на якийсь час забути про різноманітність і достаток".

Втім, на думку Олександр ЖОЛУДЯ, експерта з економічних питань Міжнародного Центру перспективних досліджень, ріст цін на продукти в цілому є незначним. Подорожчання, в основному, зачепило дві групи продовольчих товарів, пояснює він. "По-перше, це товари із високою сезонністю (овочі, фрукти), по-друге, це товари, які імпортуються напряму, наприклад, чай так кава, або ті товари, у виробництві яких використовуються імпортовані складники. Це, наприклад, кондвироби, для яких потрібен шоколад, який робиться із какао-бобів. Ці товари дорожчають через зміну курсу".

Становище на українському ринку харчів не таке вже й кепське, констатує Максим КУЧКО, директор з маркетингу та реклами однієї з потужних вітчизняних компаній з виробництва молочної продукції. За його словами, фактично 90% пропозиції на ринку находить від національного виробника. Хоча труднощі економічної кризи не обійшли і його підприємство. "Поки всі проблеми, пов’язані з фінансами, з кризою, не є для нас критичними, хоча й сповільнюють бізнес. На зарплаті та робочих місцях вони в нашому підприємстві поки не відбиваються. Зараз ми навіть не можемо повністю задовольнити попит, бо в нас асортимент збалансований. У тих виробників, які виробляли більше преміальної продукції, відзначається сильне падіння продажів".

Незважаючи на незначну продуктову інфляцію у країнах Євросоюзу (лише 2%), надалі ціни на харчі у світі зростатимуть, зазначає Валерій МУНТЯН, заступник міністра економіки. Зважаючи на це, Україна має шанси повернути собі статус сильної аграрної держави.

"Національного виробника треба підтримати в першу чергу. Зараз йде ще й зовнішній вектор впливу, щоб країну наблизити до дефолту. Тому треба показати справжню роль України, виводити на перше місце агро-промисловий комплекс. Треба зробити державну цільову програму, показати її світу".

4 мільярди гривень кредиту просять в уряду торговельні мережі, аби втриматися на плаву в сьогоднішній ситуації. За цих умов, кажуть економісти, розширився б асортимент товарів, і ціни на них знизилися б. Проте, ця фінансова допомога обтяжить державний бюджет, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі