друкувати


Через штраф ДАІ водій … повісився

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-06 02:39:26

Новий спосіб не розплачуватися за "тисячні" автомобільні штрафи, накладені співробітниками ДАІ, все частіше застосовують наші співгромадяни. Розуміючи, що вони не зможуть розрахуватися з державою, власники авто, щоб не перекладати відповідальність на родичів, і при цьому зберегти транспортний засіб родині, вибирають ... самогубство.

Івана УСАТЮКА знайшла повішеним у власному гаражі його дочка. Чоловіку було п'ятдесят три роки. Причина самогубства батька сімейства у родичів сумнівів не викликає. З життям він розлучився, не бачачи перспективи виплатити штраф, призначений державтоінспектором. В тому, що сталось дружина і дочка загиблого звинувачують тільки міліцію, а точніше інспекторів ДАІ, які оформили штраф у 5 000 гривень, що згодом визначили долю Івана УСАТЮКА.

Напередодні трагедії чоловік поїхав у районний центр Бершадь, що на Волині. По дорозі зустрів знайомих, які попросили підвезти на ринок. Шофер зупинився біля базару, в тому місці був знак "зупинка заборонена". Поки люди виходили з машини, до Івана підійшли працівники ДАІ. Під час складання адмінпротокола міліціонери помітили: водій вживав алкоголь.

Сидячи в "даішному" автомобілі, коли оформлювався протокол, Іван запитав міліціонерів: "Ну а якщо оштрафованих повеситься, то хто тоді буде платити штраф". Працівник ДАІ йому дотепно відповів: "Ніхто. Ні - тіла, ні - справи ". І. Усатюк сказав: "Тоді не буде кому платити".

Призначений штраф у розмірі 5000 гривень чоловік оплатити не міг. Він заробляв тільки своєю машиною. А головним джерелом прибутку для родини була дружина, яка місяцями торгувала в Москві. Грошей взяти було ніде. Таку суму зараз ніхто не позичить, а якщо й позичить, як потім повертати. Чоловік тільки подзвонив дружині до Москви і сказав перед смертю: "Катя, приїжджай, я заскучив за тобою".

Про намір накласти на себе руки чоловік нікому з родичів не сказав. Попередив лише кума з кумой. Та й то, напівжартівливо. Підійшов до хвіртки їх будинку і сказав: "Приходьте завтра на мої похорони".

Після цього самогубства в міліції було проведено службове розслідування. Перевіряльникам треба було довести правомірність дій працівника ДАІ, який виписував штраф. Перевіряла цей факт і Берашадська районна прокуратура. Ніяких порушень з боку співробітників Державтоінспекції в обох випадках встановлено не було.

Начальник управління Державтоінспекції у Волинській області Микола СІМАНЧУК, так прокоментував цей випадок: "Ми не психологи і не психіатри. Якщо людина керує транспортним засобом, має водійське посвідчення, значить він медичним закладом визнаний здоровим ".

На жаль, в Україні це вже четвертий випадок суїциду через штрафи, виписані даішниками. Працівники Державтоінспекції виявилися до подібної реакції автовласників абсолютно не готовими. Хоча, як виявилося, і не збираються помічати проблему, повідомляють Надзвичайні події.

Обговорити на форумі