друкувати


Повстанський псалтир Дмитра ГРИНЬКІВА

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-06 12:36:34

Українська література за останні роки збагатилася величезним доробком творів на повстанську тематику. Нині є можливість нового прочитання історії, об’єктивного висвітлення подій визвольної боротьби на західноукраїнських землях у 40—50-х роках минулого століття. Уже не вперше до цієї теми звертається письменник, журналіст, голова Коломийської спілки політв’язнів Дмитро ГРИНЬКІВ, адже належить до когорти тих людей, на долю яких випали чималі випробування, пов’язані з бажанням мати свою незалежну державу, розмовляти рідною мовою, усвідомлювати власну національну самодостатність і повноцінність.

Панові Дмитру довелося пройти кола пекла в таборах ГУЛагу пліч-о-пліч з відомими патріотами Левком ЛУК’ЯНЕНКОМ, Євгеном СВЕРСТЮКОМ, Ігорем КАЛИНЦЕМ, Тарасом МЕЛЬНИЧУКОМ, Олексою РІЗНИЧЕНКОМ. Уродженець Марківки Дмитро ГРИНЬКІВ добре пам’ятає часи визвольних змагань, оскільки його рідне село перебувало в епіцентрі боротьби, а дитячі роки письменника припали на ці криваві події.

Отож, у пана Дмитра декілька років тому виник задум присвятити цілу збірку віршів повстанській темі; не забарилася й оригінальна ідея подачі матеріалу.

"Повстанський псалтир" — така назва цього збірника, при написанні якого автор вирішив дотриматися форми релігійних псалмів. До книжки увійшло 150 поезій-псалмів, які складають три розділи.

Перший розділ — "Поклик", присвячено всім повстанцям із сотні Спартана, в ньому поет змальовує боротьбу українських повстанців проти московських поневолювачів, уміло поєднує почуття героїв з описами природи. Кожен вірш збірки — це ціла розповідь, пронизана болем і звитягою, скроплена кров’ю молодих повстанців, прирівняна до молитви за рідну землю і нескорений український дух.

Друга книга віршованої трилогії розповідає про найважчий відтинок повстанської долі, проведений "В снігах неволі", про ті нелюдські поневіряння, які довелося перебути партизанам у північних таборах на далеких сибірських чужинах. У цьому розділі Дмитро ГРИНЬКІВ вповні розкрився як майстер психологічного жанру, адже йому надзвичайно близькі й знайомі ці переживання, роздуми й емоції.

І, нарешті, — третій розділ, до якого увійшло останніх 50 віршів, "В розтоках радості й печалі", — описує період повернення повстанців з неволі. І хоча позаду залишилися поневіряння, щоденна зустріч зі смертю, проте й для радості немає підстав, оскільки поламано долі, загинули побратими, рідний край поневолено, а серце крають спогади. Проте відданість національній ідеї, непохитна віра в добре майбуття своєї держави дають наснагу до життя.

Поетичну збірку "Повстанський псалтир" видрукувано в Івано-Франківському видавництві "Гостинець" за фінансового сприяння директора агрофірми "Прут", депутата районної ради Михайла АНДРІЙЧУКА. Придбати її можна в домівці товариства політв’язнів і репресованих у Коломиї.

Автор: Оксана КРОХМАЛЮК
Джерело: "Вільний голос" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі