друкувати


Усе про техогляд

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-05 06:11:36

Кожен водій пильно стежить за нововведеннями, які стосуються техогляду. Сьогодні про це розповідає інспектор ВДАІ із дізнання Василь САМАНІВ:

— Із 15 січня до 15 грудня триває технічний огляд транспортних засобів (ТЗ), які проходять його один раз на рік або один раз на два роки. А з 15 січня до 30 червня і з 1 липня до 30 грудня — для тих ТЗ, які повинні проходити техогляд двічі на рік. Тепер детальніше.

Двічі на рік проходять техогляд ті ТЗ, які призначені для перевезення пасажирів із кількістю місць для сидіння більш як дев’ять (включно з місцем водія), а також спеціальні ТЗ, призначені для перевезення небезпечних вантажів.

Раз на рік проходять техогляд ТЗ, які перевозять вантажі із максимальною дозволеною масою понад 3,5 тонни, а також спецзасоби, зокрема — автокрани, таксі, автомобілі швидкої допомоги.

Раз на два роки техогляд проходять ТЗ, призначені для перевезення пасажирів із кількістю місць у салоні не більш як дев’ять (включно з водієм); і ТЗ, які перевозять вантажі до 3,5 тонни. У рік, який закінчується на непарну цифру, техогляд проходять засоби, остання цифра року випуску яких непарна. У рік, який закінчується на парну цифру і нуль — техогляд мають пройти ТЗ, остання цифра року випуску яких парна або нуль.

Процедура техогляду. ТЗ подається до підрозділу ДАІ за місцем тимчасової чи постійної реєстрації, у справному і укомплектованому стані.

Необхідні документи: паспорт, протокол перевірки технічного стану, виданий уповноваженим суб’єктом господарювання не раніше 45 діб до дати проведення техогляду, або міжнародний сертифікат техогляду; реєстраційні документи; посвідчення водія; медична довідка; поліс обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності. Водії ТЗ, які перевозять небезпечні вантажі, мають мати свідоцтво про підготовку до таких перевезень. Водії ТЗ, які працюють на газовому паливі, мають мати підтверджувальні документи про випробування газової паливної системи. Для ТЗ, обладнаних спеціальними звуковими чи світловими сигналами, має бути дозвіл на їх встановлення і використання. Також для техогляду необхідна квитанція про сплату податку з власника ТЗ або документ про право на пільги. За відсутності будь-якого названого документа техогляд не проводиться.

Деталі. Під час техогляду обов’язково перевіряють укомплектованість ТЗ медаптечкою, знаком аварійної зупинки, засобом пожежегасіння; а також сплату власником штрафів за адмінпорушення у сфері безпеки дорожнього руху. Хто має право перевіряти технічний стан автомобіля? У Коломиї таких суб’єктів поки що нема, вони якраз проходять ліцензування. Власники можуть проходити огляд технічного стану ТЗ в Івано-Франківську або Калуші, і з відповідними протоколами звертатись у відділення ДАІ.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі