друкувати


Фермером бути не вигідно

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-05 06:05:31

- Коли я починав своє фермерське господарство, - каже фермер Верхньо-Вербізького господарства "Трембіта", що на Коломийщині, Юрій НАГОРНЯК, - мене попереджали: на землі ще ніхто не надбав собі статків, і ти не надбаєш. Але я люблю цю справу, в мене душа болить за порожню землю. От і взяв собі 11 гектарів, засіяв їх зерновими, кукурудзою, гречкою. Та якби наперед знав, як тяжко буде збути вирощене – сто разів би подумав перед тим, як іти у фермери.

Такої ж думки дотримуються інші господарники. За всіма показниками, торік було зібрано рекордний урожай зернових, а продати його складно. Бо закупівельна ціна майже утричі нижча за собівартість. Фермери й одноосібники у відчаї, що буде завтра – ніхто не знає.

- У грудні, - каже Юрій НАГОРНЯК, - була сприятлива ціна для купівлі палива і мінеральних добрив. Але через те що я не зміг реалізувати свою продукцію, грошей на закупівлю усього необхідного мені для веснування не маю. П’ять тонн гречки зіпсувала літня повінь, мусив згодувати її свиням. Ще п’ять тонн хочу продати, але її треба самому відвезти до покупця. Якщо усе порахувати, то вийде, що я продаю гречку по 80 копійок за кілограм. Як вам така ціна? Уявляєте, які маю "прибутки"?

Існує стереотип, що дрібні господарства у нас не є перспективними. Але я був у Польщі, там середній розмір фермерського господарства – три з половиною гектари. І держава платить таким фермерам дотацію, хоча вони не продають державі жодного кілограма продукції. Там цінується те, що земля не пустує. Держава прихильна до тих, хто не байдикує, хто годує свою сім’ю сам і сам забезпечує роботою і себе, і своїх рідних.

Врятувати село і селянсько–фермерські господарства може запровадження єдиного податку на землю і дотація на гектар ріллі, а не за виробництво, - як це роблять у всьому світі. Бо для чого нашим фермерам дотація на розвиток галузі, якщо вони не можуть продати свою продукцію? Краще отримати кошти і самому розпорядитися, куди їх вкладати: у зернові чи у тваринництво. Натомість маємо ще одне дивне правило, недавно затверджене урядом: тепер кожен, хто виявив бажання бути фермером, для отримання землі має брати участь в аукціоні. Раніше фермер міг вільно отримати ділянку із земель запасу. Гарна "турбота" про тих, у кого ще остаточно не пропало бажання працювати на землі! Таке враження, що село свідомо знищують…

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі