друкувати


Від кризи врятує... віник

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-05 01:39:00

Як їхати прямою автотрасою з Коломиї до Івано-Франківська, то в селі Черемхів в будь-яку пору року обов’язково побачите акуратно складені стоги березових віників, або як тут кажуть драпаків. Їх виробництво і продаж чи не основне заняття мешканців цього та сусідніх сіл. Іншої роботи черемхівчани наразі не мають.

- Чи добре йде торг, ґаздинько, - запитуємо в молодої жіночки, що стоїть на дорозі разом з маленькою дитиною. - Та як коли, пані, - неохоче відповідає молодичка, зрозумівши, що віника в неї не купимо. - Великі віники беруть восени і навесні, коли треба біля хати прибирати. За кілька днів сезон розпочнеться. Віники для бані коштують дешевше, але на них завжди є попит. Ось часто їдуть “багачики" на “Мерсах" в гори розважатися, то беруть по 5-8 віників, та ще й переплачують. Отож, як я тільки побачу “круту тачку" виходжу таки на дорогу та й віником розмахую, аби зупинилися. Та, щоправда, це ризик, бо "великі пани" на великій швидкості їздять, можна і під колеса потрапити. Але дарма! Ми вже знаємо що і як, не один рік тут стоїмо.

Щоб робити віники, селяни обламують в довколишніх лісах берези. Хоча люди говорять, що ніхто живі дерева не ламає, а тільки сухі, і то з дозволу лісників. Але самі продавці кажуть, що для віників краще підходить сире дерево. "Ми не крадемо дерево, росте ж у лісі, дав нам Бог його, ото й беремо для себе", - каже обурено ще один молодий черемхівчанин.

"З гілок обдирають листя, скручують дротом, накладають дерев’яну ручку - і драпак готовий, - продовжує жвава молодичка, яка, охоче розповідає про всіх сусідів: хто скільки заробляє, хто де дерево в лісі бере. Очевидно, жінці нудно цілими днями стояти самій на вулиці. "Мій чоловік робить віник за 15 хвилин, - продовжує молодичка. - Вдома є повітка, де ми тримаємо до 100 віників, а за день можна продати 20".

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Черемхів, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі