друкувати


В.ГРИЦАК: Треба рятувати Україну!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-04 04:17:04

Учора, на 4 сесії Верховної Ради шостого скликання, Партія регіонів мала намір заслухати звіт про роботу уряду Юлії ТИМОШЕНКО з тим, аби відправити його у відставку. Але Партія регіонів заблокувала трибуну Верховної Ради.

- Або сьогодні до парламенту прийдуть Президент, Прем’єр–міністр, голови обласних рад і голова Нацбанку України, щоб кожен з них вийшов на трибуну і відзвітував перед народом, або ми не дозволимо відкрити нову сесію Верховної ради, - заявила перед початком роботи ВР депутат від Партії регіонів Ганна ГЕРМАН. Вона також пообіцяла, що в разі, якщо до парламенту не прийдуть керівники держави, Партія регіонів розпочне вуличні акції протесту. За словами Ганни Герман, "регіонали" піднімуть всю країну проти ЮЩЕНКА і ТИМОШЕНКО. Нібито уже є люди, готові до цих акцій, які тільки чекають на сигнал.

Коломия ВЕБ Портал звернувся за коментарем з цього приводу до народного депутата України від Партії регіонів Василя ГРИЦАКА.

Для довідки: Василь ГРИЦАК – заслужений економіст України, кандидат юридичних наук, генерал–лейтенант міліції, лауреат державної премії в галузі науки і техніки.

- Пане Василю, для чого Партія регіонів заблокувала трибуну ВР?
- Власне, на третій сесії було прийнято рішення заслухати звіт уряду, щоб проголосувати за довіру чи недовіру йому. Уряд прибув на відкриття четвертої сесії у повному складі. І коли стало зрозуміло, що не вистачає голосів, аби проголосувати за відставку уряду, - Партія регіонів і заблокувала трибуну. Жодної іншої мети не було, це був чисто робочий момент.

- Що Ви можете сказати з приводу заяви пані Герман, що "регіонали" можуть підняти всю країну проти ЮЩЕНКА і ТИМОШЕНКО?
- По–перше, на календарі – не 2004–ий рік. Ніхто нікого піднімати не буде, бо за будь–який підйом треба платити гроші. Хіба ті люди, які на сьогодні втратили роботу, - якщо їм хтось добре заплатить, - може, й підуть на це. Але це не ті люди, які за ідею можуть відстоювати якісь свої права. Це чисто комерційний проект – для когось. Але із цього нічого не вийде, бо люди перестали вірити будь–якому політику, будь–якій політичній силі. І на чистій ідеї вивести їх на штурм уряду чи щось подібне – не вдасться.

- Як ви оцінюєте слова Юлії ТИМОШЕНКО про те, що уряд не піде, навіть якщо його звільнять?
- Вона говорить абсолютно вірно. Просто Юлія ТИМОШЕНКО читає Конституцію України. А там усе чітко розписано. Якщо навіть сьогодні Верховна рада проголосує за відставку уряду, то це означає, що цей уряд буде працювати до того часу, поки не буде створена нова коаліція. А нову коаліцію нині сформувати нема можливості. Інший шлях – нові парламентські вибори, які десь у перспективі можуть бути. Але поки їх проведуть, поки сформують нову Верховну раду, нову коаліцію… Я вам скажу так: попереду в нас президентські вибори. А до президентських виборів провести дострокові парламентські – просто нереально. Крім цього, на дострокові вибори нема коштів. Ніхто нині не проголосує за приблизно мільярд гривень для дострокових парламентських виборів, - особливо у теперішній ситуації, коли й без того вистачає проблем із наповненням бюджету. Отже, наш Прем’єр–міністр займає у цьому випадку абсолютно чітку і законну позицію.

- Яка Ваша думка стосовно дій керівництва нашої держави у контексті економічної кризи?
- На сьогодні існує єдине питання – треба рятувати Україну, а не думати про вибори. Я хочу нагадати, що опозиція – це також влада, нас теж обирали люди, тільки на Сході України. Говорити сьогодні, в час економічної кризи, про вибори – це злочин. Знаєте, у тяжкі повоєнні роки Німеччина не цуралась задіювати до роботи на різних об’єктах на віть колишніх есесівців – якщо вони не були причетні до організації злочинів. Таким чином німці рятували державу. А ми сьогодні маємо державу, але політики своїми амбіціями можуть її розвалити. Візьмімо, наприклад, Схід України. Кому там належить влада? Партії регіонів. Перестали працювати купа потужних підприємств. То що, винен тільки уряд? Крім влади представницької – районних, міських, обласних рад, - є ще й влада виконавча – держадміністрації. А це пряма президентська влада на місцях. То чому роль цієї влади не береться до уваги?

Проблема сьогодні не в Партії регіонів, а в президентові. Партія регіонів піддається на провокації адміністрації президента і його самого. Якщо президент діє за принципом - чим гірше, тим краще, якщо він оголошує війну ТИМОШЕНКО для того, щоби посунути її з посади – це не врятує ситуацію. Хоча, згідно з конституцією, президент теж несе персональну відповідальність за подолання кризи в державі. Як і за державу.

Пропоную читачам вашого західноукраїнського Інтернет–видання задуматись: які національні інтереси переслідував наш президент, коли у серпні 2008-го за безцінь або й безкоштовно постачав зброю Грузії? Я вважаю, що національних інтересів там не було. Принаймні, це питання треба було розглянути на Верховній раді, а не приймати одноосібно. Так, він є глава держави. Але там, де питання стосується національної безпеки, не можна діяти одному. Я цього не розумію. Не варто було вмішуватись у той конфлікт! За це ми й отримали газову війну. Знаєте, коли великі держави – Америка, Великобританія, Росія ведуть свою геополітику і якимось чином у цьому замішана Україна, то діяти ми повинні суто з власних національно–державницьких інтересів. А підтримувати кума можна десь за столом, у сімейному колі…

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі