друкувати


Чи в Інтернеті щораз більше злочинів?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-04 03:50:36

Сьогодні гостем Європейської Рубрики є підінспектор доктор Єжи Косінський з групи "Кіберзлочинність" Інституту Служб Поборення Кримінальної Злочинності у Вищій Школі Поліції в містечку Щитно у північно-східній Польщі.

А говорити будемо про явище злочинів в Інтернеті. За останніми повідомленнями, явище кіберзлочинності посилюється. Чи це правда?
Єжи Косінський: З усіх статистичних даних випливає, що таке зростання існує, проте воно є незначним. Натомість, безсумнівно можна ствердити, що в деяких галузях кіберзлочинності, особливо тих, про які широко повідомляється у мас-медіа, це збільшення справді є помітним, принаймні у Польщі.

Які правопорушення найбільш поширені у просторі Інтернету?
Єжи Косінський: Це такі злочини, як шахрайства на інтернетних аукціонах, шахрайства в інтернетних трансакціях продажу, купівлі та викрадення тотожності, тобто даних про осіб. У нас це явище найчастіше стосується фішингу, тобто здобування даних з платіжних карток – а точніше з магнітної смужки банківських платіжних карток.

У Польщі чимало емоцій викликав портал nasza-klasa.pl, тобто "наш клас", за посередництвом якого можна відшукати знайомих зі школи – там бувають випадки, що хтось підшивається під іншу особу.
Єжи Косінський: Це – крадіж тотожності, тільки пов’язаний, може, не безпосередньо з фінансовими наслідками, зате з наслідками для візерунка різних осіб. Причому, з огляду на факт, що і портал аукціонів www.allegro.pl, і портал www.nasza-klasa.pl чималого значення надають справам безпеки, більшість таких випадків досить швидко вдається встановити і винних затримують.

Як можна вберегтися від кібератаки? Чи для цього потрібні якісь особливі заходи?
Єжи Косінський: Перше, основне правило – це здоровий глузд, треба прислухатися до здорового глузду, який підказує, що супернагоди трапляються, радше, рідко. А коли вони трапляються, то у випадку, наприклад, купівлі треба перевірити, чи це, бува, не шахрайство, чи все відбувається чесно. Окрім цього, необхідно дбати, щоб наш комп’ютер був відповідно забезпечений, слід мати актуальне опрограмування, позбавлене помилок, антивірусну програму, програму, яке нас оберігає від неавторизованого доступу ззовні та витікання інформації з нашого комп’ютера, це явище називається фаєрвол.

Іноді ми чуємо про великі атаки на комп’ютерні системи державних установ. Чи можна їм запобігати, що у такому випадку робити?
Єжи Косінський: Загально, ці медійні атаки, про які ми чуємо, найчастіше невдалі, це спроби проникнути до систем. Але найчастіше винуватець здобуває доступ лише до дозволеної частини. Як правило, йому не вдається добратися до вразливих даних. Це стосується також атак на банківські системи. Випадки, про які засоби масової інформації повідомляють як про великі викрадення грошей з банку, найчастіше бувають витіканням грошей, у якому винуваті самі користувачі, а не банк. Тому, я думаю, безпека цих великих державних систем, банківських систем, систем урядової адміністрації, однак, є на відповідному, високому рівні.

Чи польська поліція достатньо підготовлена, щоб боротися з кіберзлочинністю?
Єжи Косінський: Я думаю, що важко було б говорити у таких категоріях, чи добре, чи незадовільно підготовлена, тому що цей вид злочинності динамічно змінюється і злочинці використовують щораз новіші методи. Те, що ми вміли робити рік чи два роки тому, тепер уже у великій мірі є неактуальним. Проте, я можу сказати, що польська поліція встигає за цими тенденціями, новинками і постійно старається вдосконалювати свої вміння, між іншим за допомогою організування власних вишколів і семінарів, у співробітництві з технологічними фірмами найвищої категорії.

Чи ситуація в Польщі є такою, як в інших країнах, чи є якісь характерні різниці під оглядом наявності інтернетних атак?
Єжи Косінський: Коли ми порівнюємо ситуацію в Польщі з ситуацією в інших країнах Європи, то можна сказати, що ми як досі не стали головною метою атак, особливо тих, які стосуються фішингу, викрадення тотожності. На Заході польське суспільство сприймають як дещо бідніше, тому поки що зловмисникам більш корисним здається атакувати західних користувачів банків, ніж польських. Але немає сумніву, що тепер поляків використовують як засіб до відмивання брудних грошей і це явище досить виразно помітне. Гроші напливають з польських та європейських банків, а потім їх переказують за посередництвом Western Union в Україну, Росію.

Чи участь Польщі у структурах Європейського Союзу мала якийсь вплив на появу кіберзлочинності і, з другого боку, на можливості боротьби з цим явищем?
Єжи Косінський: Напевне, можна тут назвати позитивний аспект, йдеться про поборення, тому що Польща, яка вже раніше належала до структур Інтерполу та Європолу, попередньо функціонувала як їх учасниця, але, все-таки, не була вповні партнером. Європол є установою Європейської Комісії і тепер, коли Польща в дійності стала повноправним членом Співдружності, який може розраховувати на обмін даними, інформаціями, які є в розпорядженні Європолу. Це вже відбувається. Тобто ми не тільки надаємо інформацію до Європолу, але дуже багато інформації звідти отримуємо. Чи в Польщі збільшився, чи зменшився розмір кіберзлочинності внаслідок залучення до Європейського Союзу? Радше, одне з другим не мало зв’язку. Важливішим є факт, що статус поляків тепер справді дещо поліпшився і вони частіше були потерпілими.

Під час останнього Економічного Форуму у Давосі експерти закликали до створення глобальної системи боротьби з кіберзлочинністю. Про які заходи йдеться? Чи така ініціатива потрібна?
Єжи Косінський: Абсолютно так, міжнародне співробітництво і створення платформи поборення кіберзлочинності, яка служитиме обмінові інформацією, це необхідний фактор, тому що злочини у кіберпросторі не здійснюються у межах однієї країни. Все це – транскордонні злочини. Винуватець функціонує в одній країні, покривджений – в іншій, а сліди часто залишаються у третій країні. Якщо не буде платформи, яка уможливить швидкий обмін інформацією, то цифрові докази, які є вразливими, підлягають змінам з плином часу, швидко можуть бути знищені, їх можуть змодифікувати і не буде можливості отримати на їх основі доказів злочинних дій. Таку кіберплатформу, допоміжний засіб для поборення кіберзлочинів, саме створює Європол. І я думаю що ця платформа буде ефективним, а навіть дуже ефективним засобом при поборенні кіберзлочинності.

Автор: Наталя БЕНЬ
Джерело: Польське радіо
Обговорити на форумі