друкувати


Скільки можна випити без шкоди здоров'ю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-04 01:11:54

Спочатку ви кидаєте палити, потім замислюєтеся про те, що їсте і скільки спите, ще пізніше купуєте красиві баночки з різними спортивними добавками. Все це для того, щоб зробити своє тіло привабливим. Заради краси доводиться змінювати свій спосіб життя і, якщо від тістечка відмовитися легко, то як бути з алкоголем? Дні народження, весілля, вечірки ... Іноді просто не можна відмовити собі в легкому "підігріві" . Скільки можна випити спиртного без серйозних наслідків для організму? Щоб відповісти на ці та інші питання давайте спробуємо розібратися, що таке спирт, і як він діє на організм.

Спирт (етанол) - не містить білків, вуглеводів, жирів, але має енергетичну цінність - 7 калорій / м. За своїми властивостями він більше схожий на вуглеводи, але на відміну від них не може перетворюватися в глікоген і відкладатиметься в м'язах для подальшого використання. Для нашого організму спирт токсичний і при першому ж потраплянні всередину починає перероблятися зі швидкістю близько 10 г / год. Наприклад, якщо ви випили 200 грам горілки, то тільки через 8 годин організм позбудеться від надлишку спирту. За цей час в організмі можуть статися цікаві зміни, яких не можна уникнути, але можна спробувати компенсувати. Ви без праці можете знайти багато інформації про шкоду алкоголю, але нас більше цікавить його вплив на організм спортсмена.

Алкоголь сповільнює анаболічні процеси в організмі. Це стає внаслідок чого шлунково-кишковий тракт вбирає набагато менше живильних речовин. У крові з'являється дефіцит амінокислот, так необхідних для м'язів. Крім нестачі білка, знижуються також і запаси глікогену. Це погано позначається на вашій витривалості, силі та швидкості.

В одному дослідженні 8 чоловіків випили по 2 чарки горілки з перервою в 30 хв. Через кілька годин після "експерименту", рівень метаболізму жирів знизився в середньому на 73%! Причина такого ефекту в тому, як наш організм переробляє алкоголь. Через кишечник алкоголь швидко проникає в кров, а потім і в печінку, де починається перша стадія переробки. Фермент під назвою дегідрогеназ перетворює спирт у ацетальдегід (оцтовий альдегід), який є високотоксичною речовиною. Саме через нього вранці виникають всі неприємні відчуття ... Інші ферменти перетворюють ацетальдегід в оцтову кислоту і потім вже в вуглекислий газ, воду та енергію. Таким чином, вживаючи алкоголь, ви просто змушуєте організм відсунути на задній план окислення жирів. Теж саме відбувається при вживанні великої кількості швидких вуглеводів (тістечка, цукерки і т.д.) В результаті уповільнений метаболізм жирів призводить до їх відкладення.

Під дією алкоголю організм втрачає значну кількість рідини. Обезводненні м'язи втрачають еластичність. Загальмовується перенесення корисних і шкідливих речовин. У такому стані активні фізичні навантаження принесуть тільки шкоду та втрату м'язової маси.

Алкоголь сприяє перетворенню андрогенів в естрогени. В одному з досліджень після прийняття алкоголю тостестерон впав на 25%. Коли концентрація спирту в крові була максимальна, рівень головного чоловічого гормону був мінімальний. Ось чому затяті любителі пива часто страждають гінекомастією і ожирінням. Якщо ви знаходитесь на курсі стероїдів, про випивку краще взагалі забути. Інакше ризик отримати гінекомастію значно зростає.

Що стосується інсуліну та гормону росту, їхній рівень також знижується і майже в 2 рази ...

Так скільки ж можна випити за один вечір? - запитаєте ви. Рівно стільки, щоб вранці не відчувати дискомфорту. Підбирається дослідним шляхом, повідомляє MENsLIFE.

Обговорити на форумі