друкувати


На залізниці зростає рівень злочинності

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-04 10:29:54

Воєнізована охорона залізниць у 2008 році попередила 1,6 тис. випадків крадіжок. Підрозділи воєнізованої охорони залізниць попередили більше 1,6 тис. крадіжок вантажів та матеріальних цінностей вартістю 2 млн. грн. За крадіжки затримали 1,8 тис. осіб. Однак збитки від розкрадання вантажів залишаються значними і становлять більше 6,2 млн. грн. Найбільше або 92% випадків зафіксовано в межах Придніпровської та Донецької залізниць, повідомляє управління взаємодії зі ЗМІ Укрзалізниці.

Працівники воєнізованої охорони зазначають, що останнім часом на залізницях стан охоронності вантажів погіршується. Це пов’язано з цілим переліком чинників, серед яких недосконалість законодавства в частині несанкціонованих втручань у роботу залізничного транспорту. Адже діючий порядок розрахунку вартості завданих підприємству збитків базується на балансовій вартості викраденого і не враховує затрат підприємства на придбання, доставку та відновлення викрадених деталей та вузлів. Для оформлення кримінальної справи по факту розкрадання вантажів, через відсутність комерційного акту (особливо при міжнародних перевезенням), проходить більше півроку.

Окрім того діюча система адміністративних покарань за дрібні крадіжки, зокрема майна та матеріальних цінностей залізниці, не дає бажаного дієвого ефекту. Так мінімальний розмір штрафу за дрібну крадіжку становить 51 грн. Поряд з цим дрібною вважається крадіжка, на суму не більше 800 грн. Важливо зазначити аспект безпеки залізничного руху, адже крадіжка навіть однієї металевої накладки на стику колії, вага якої близько 15 кг може призвести до сходу з рейок рухомого складу.

Також у 2008 році за порушення правил встановлених на залізничному транспорті затримано 31,7 тис. осіб із яких до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу притягнуто 18,4 тис. осіб.

Обговорити на форумі