друкувати


Предстоятель УПЦ про роботу Помісного Собору РПЦ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-03 04:16:01

У Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі 3 лютого відбулася прес-конференція Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Київського і всієї України Володимира за результатами роботи Помісного Собору РПЦ та з нагоди обрання Предстоятелем РПЦ Патріарха Московського і всієї Русі Кирила. Як повідомляє офіційний сайт УПЦ, на запитання журналістів також відповідав і секретар Предстоятеля УПЦ єпископ Переяслав-Хмельницький Олександр (Драбинко).

Як вже повідомлялося, Помісний Собор РПЦ проходив 27-28 січня 2009 року в Москві у Храмі Христа Спасителя. В роботі Собору взяли участь 709 делегатів з усіх єпархій РПЦ. Делегація Української Православної Церкви налічувала 191 делегата (в т.ч. 58 архиєреїв) від 44 єпархій УПЦ. Помісний Собор РПЦ обрав новим Предстоятелем Російської Православної Церкви Митрополита Смоленського і Калінінградського Кирила.

На прес-конференції було наголошено, що першим привітав новообраного Патріарха Московського Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Київський і всієї України Володимир. Помісний Собор РПЦ затвердив Статут РПЦ, який прийняв Ювілейний Архиєрейський Собор РПЦ 2000 року, та поправки до нього, які прийняв Архиєрейський Соборо 2008 року.

У відповідності з затвердженим Помісним Собором Статутом РПЦ "Українська Православна Церква є самокерованою з правами широкої автономії. У своєму житті і діяльності вона керується Томосом Патріарха Московського і всієї Русі 1990 року і Статутом Української Православної Церкви, який затверджується її Предстоятелем і погоджується Патріархом Московським і всієї Русі" (ст. VIII п. 18). Що стосується Томоса, який згадується в Уставі РПЦ, то, як було акцентовано на прес-конференції, він визначає Українську Православну Церкву як "незалежну і самостійну в управлінні".

Інтронізація новообраного Предстоятеля РПЦ відбулася 1 лютого 2009 року. Молитву поставлення (інтронізації) зачитав Митрополит Київський і всієї України Володимир. Він також подав Митру новому Патріархові. Посох святого Київського Митрополита і першого Московського святителя Петра новопоставленому Патріарху Московському Кирилу передав також Митрополит Київський і всієї України Володимир.

У своєму першому слові після інтронізації Патріарх РПЦ Кирил сказав, що вручає себе молитовному предстательству святителів Київських і Московських та поважатиме суверенітет незалежних країн на теренах Русі. Одночасно він наголосив, що вважає необхідним, щоби церковна проповідь відповідала реаліям сучасного життя, а молодь потребує особливої уваги Церкви.

Наприкінці прес-конференції Митрополит Володимир відповів на запитання журналістів, повідомляє RISU.

Обговорити на форумі