друкувати


Таджицький президент передумав ображатися на МЕДВЕДЄВА

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-03 03:09:03

Президент Таджикистану Емомалі РАХМОН все-таки приїде в Росію на саміти глав держав ОДКБ і ЄврАзЕС, проведення яких заплановано на 4 лютого. "Сьогодні у другій половині дня президент Таджикистану вилітає до Москви", - наводить "Інтерфакс" слова офіційного представника МЗС Таджикистану Давлата НАЗРІЕВА.

Раніше повідомлялося, що таджицький президент демонстративно скасував свій візит до Москви і призначені на понеділок переговори з президентом РФ Дмитром МЕДВЕДЄВИМ, а також відмовився від участі у самітах ОДКБ і ЄврАзЕС. За офіційною версією, скасування візиту було пов'язане з важкою ситуацією в енергетиці Таджикистану. Однак преса вказувала, що таким чином РАХМОН демонструє невдоволення "проузбекською" позицією Медведєва в питанні по Рогунській ГЕС.

Нагадаємо, в ході візиту російського президента в Узбекистан він заявив, що Росія не стане брати участь у будівництві гідроелектростанцій в Центральній Азії без згоди на те сусідніх країн. Раніше Москва виявляла готовність брати участь у завершенні будівництва Рогунської ГЕС, а також ще трьох гідроелектростанцій на внутрішніх річках Таджикистану. У Ташкенті вважали, що через будівництво ГЕС в Узбекистан стане надходити набагато менше води. Тепер вийшло, що Росія фактично забрала назад колишні обіцянки, дані Таджикистану.

Джерело газети "Ведомости" в адміністрації президента РФ тоді назвав відмову РАХМОНА від участі у московських зустрічах дивною і зазначив, що це пов'язано з емоційною реакцією, а не з прагматичним підходом до розвитку двосторонніх відносин.

Однак деякі фахівці висловили припущення, що офіційний Душанбе узяв очевидний курс на загострення, намагаючись показати Москві, що їй ще доведеться поборотися за Таджикистан. США вже використовують таджицький аеродром для операції в Афганістані, китайці нещодавно побудували дорогу Душанбе-Ходжент.

Тим не менше, ще у вихідні прес-секретар президента Абдуфаттох ШАРІПОВ спростовував інформацію про неучасть РАХМОНА в самітах в Москві.

Джерело: АmericaRu.com
Переклад: Олег БОРОДАЧ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі