друкувати


Шукаєш кошти? У Євросоюзі!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-03 02:46:08

Українці мають можливість разом з польськими партнерами впроваджувати у життя деякі інвестиційні проекти, які будуть фінансуватися з Європейського Союзу.

Цей матеріал варто уважно почитати тим, хто шукає капітал, тобто фінансові засоби, або просто – гроші.

У Польщі є кілька фірм, які в рамках фінансового і економічного дорадництва, можуть знайти для клієнта фінансування з різних джерел, зокрема й з каси ЄС.

Тадеуш ДУШИНСЬКИЙ з міністерства сільського господарства Польщі, який раніше два роки працював в Американсько-Польсько-Українській Ініціативі Співпраці ПАУЧІ, розповідає саме про це. Адже, він має причетність до однієї з таких консультативних фірм:

- Ми шукаємо партнерів серед неурядових організацій, які зацікавлені співпрацею у ділянці вивчення законів Європейського Союзу, ознайомлення з його стандартами, сертифікатами, чи вивчення сфери охорони довкілля. Йдеться про те, що певні проекти з цих ділянок вже застосовані в Польщі і тепер за кошти Євросоюзу, їх можна втілювати у життя далі, у наших сусідів, але робити це тепер можна спільно.

Якщо така інформація потрапить до відповідних партнерів в Україні, то консультативна фірма із Торуня DORFIN, що її очолює багаторічний директор банку, але ще молода людина Яцек БЛАЖЕЄВСЬКИЙ, допомагатиме у вирішенні цих справ. Він вже не один такий євросоюзний проект впровадив у життя і тепер з‘явився шанс втілення проектів під егідою ЄС, наприклад, в Україні, але для цього потрібні партнери.

І партнерами можуть бути організації, фірми...
- Перш за все, можуть бути неурядові організації, може бути якась регіональна адміністрація, чи можуть бути фірми, які саме будуть зацікавлені екологічними справами чи енергетичним заощадженням чи відновлювальною енергією і так далі.

Як це може виглядати на практиці – український партнер зголошується до польського і разом...
- Так, вони підписують угоду, складають бізнес-план з вказанням термінів його реалізації, з кошторисом і потім спільно над ним працюють. Проект може втілюватися у життя приблизно до двох років.

Що найперше повинні зробити українські партнери?
- Перша справа, що вони повинні були б приймати експертів з польського боку, потім вони й самі приїжджали б до Польщі, аби побачити, як це робиться. А вже інші деталі, будуть відомі після зустрічей з українським партнером.

Раніше такі євросоюзні проекти були реалізовані у Польщі для місцевих адміністрацій, для фірм, для інших структур.

Щодо коштів, наприклад, української сторони, то певно йдеться про витрати на перебування в готелі відповідного експерта, його харчування і все.

Словом, зацікавлені можуть увійти на інтернетну сторінку www.dorfin.pl і ознайомитися з умовами участі у спільному євросоюзному проекті, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі