друкувати


100-відсотковий лохотрон, або Купуйте речі за зниженими цінами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-03 09:57:06

Так звана психологія середнього пальця переслідує безпорадного споживача практично на кожному кроці. Взяти хоча б перед- чи післясвяткові знижки на продаж товарів. Розмір рекламованого блага для нас коливається від 10 до 80%. На що розраховано таке з першого погляду марнотратство продавця? Все дуже просто: людину, яка дуже давно прагне придбати якусь (переважно дорогу) річ, слід підштовхнути до розуміння, що саме тепер, у цей момент можна стати її власником за сміхотворною ціною.

Звичайно, чому не скористатися такою нагодою, тим більше, що в цілому світі діє така система? У цілому світі, тільки не на пострадянському супердикому ринку. Насправді в Кураїні за безцінь ніколи й нічого не купиш. Як не кортіло б повірити у дармові 30, 50 75 чи скількись там відсотків вартості, справжня ціна у будь-якому випадку буде незмінною. А так звані святкові знижки придумали для лохів чи як там ще на жаргоні називають довірливу людину.

Найчастіше схема виглядає так: за кілька тижнів до подешевшання товар стає трохи дорожчий. Потім у слушний момент з’являється знижка, тобто стара забута вже ціна, причому вас переконують, що реалізують за вартістю товаровиробника.

Ще один улюблений прийом – коли продукцію пропонують із сюрпризом. Тобто кожному, хто купить цю річ, дають такий собі подарунок. Дрібничка, але приємно? Не спішіть радіти. Ви заплатили в такому разі не тільки за придбане, а й за презент, який лежав довгий час незатребуваний у тому ж магазині.

Ті ж неліквідні товари модна спихнути, скориставшись психологічним прийомом типу "дешево, найдешевше". І є бідолахи, які ведуться на таке, бо що з того, що вчора ви нізащо не купили б цей товар, бо вам він абсолютно не потрібен. А сьогодні купуєте, ще й вистоюєте в черзі, бо гріх не скористатися таким шансом – дешево ж, розпродаж!

Але найцікавіший спосіб змусити вас грати за нечесними правилами придумують супермаркети на чолі з рекламниками. Коли у всіх ЗМІ оголошують неймовірні знижки на якусь марку, скажімо, пральної машинки. І натовп довірливих на всіх вітрилах мчить у казковий магазин. Щоправда, там на легковірних чекакє розчарування, бо, виявляється, розрекламованої речі на всіх не вистачило. Та це не біда, вихований менеджер із ласою посмішкою розкаже вам, що залишилися пральки схожої моделі, щоправда, гривень на сто дорожчі. І тут у пастку потрапляють ті, хто найдовше дивився рекламу. Замість розвернутися й піти вони таки купують диво-техніку для лохів дорожче, ніж у магазині за рогом. Ось вона – сила реклами.

А що ж відділ захисту прав споживача? Він мав би захищати нас від таких і схожих халеп. Однак закон передбачив таку купу формальностей, що довести свою правоту може тільки дуже терпляча людина із повністю вільними сімома днями на тиждень.

Автор: Оксана ПАЛІЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі