друкувати


Подорожчали презервативи - бебі-бум чи збільшення абортів та захворювань на СНІД

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-02 04:52:47

Презервативи в Україні подорожчали майже в три рази. Незважаючи на заходи МОЗ експерти побоюються збільшення кількості абортів та рівня захворюваності на СНІД.

Ще восени стандартна упаковка з трьома презервативами коштувала 6-8 гривень, а зараз вона реалізовується за 22-30 гривень. Велика, економ-упаковка з 12 презервативами, яку ще кілька місяців тому можна було придбати за 20-25 гривень, зараз продається за 75-90 гривень.

Єдиний вітчизняний виробник презервативів - Новояворівська фабрика "Перфекта" - здатний забезпечити не більше 10% українського ринку, ємність якого становить близько 100 мільйонів презервативів на рік.

Вже сьогодні фармацевти реєструють падіння попиту на презервативи в 1,5-2 рази.

Серед можливих наслідків подорожчання контрацептивів експерти називають бебі-бум, а разом з ним - збільшення випадків абортів та захворювань на СНІД.

Між тим, глава українського міністерства сім'ї, молоді та спорту Юрій ПАВЛЕНКО вважає, що позитивна тенденція збільшення народжуваності в Україні буде зберігатися незалежно від ціни на презервативи. Проблему збільшення вартості контрацептивів він планує вирішити шляхом безкоштовної роздачі даного "важливого продукту".

Експерти дивляться на ситуацію з меншим оптимізмом. "Якісні презервативи коштують грошей. Ніякі безкоштовні роздачі закрити весь ринок не можуть, а якщо і знайдеться така можливість закупити і завалити весь ринок, то ринок впаде і торгувати на ньому ніхто не буде. Безкоштовні презервативи закінчаться, а проблема залишиться", - пояснює директор по комунікації фонду АНТИСНІД Павло ПІМОНОВ.

Однак подорожчали не всі гумові контрацептиви, а лише так звані "преміум бренди". У продажу є менш відомі, але якісні, ціна на які не змінилася. Крім того, виробники обіцяють незабаром задовольнити споживачів презервативами економ-класу - дешевими і надійними, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі