друкувати


Промисловість уже переполовинили, незабаром станемо найаграрнішими

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-30 05:41:27

109 мільярдів гривень – ось частка агробізнесу в економіці нашої Батьківщини. Біля 90% картоплі й 80 % молока в державі й досі виробляють приватні господарства. А більшість малих і середніх агровиробників працюють на межі виживання. Якою має бути політика України в цьому напрямку? Куди йдуть мільярди гривень, які, хоч і не достатньо, та все ж виділяє країна у вигляді різних преференцій на своє село? Чи не цілеспрямовано хтось веде до вимирання таку галузь, як тваринництво?

Уряд обіцяє, що забезпечить 10 мільярдів гривень на весняно-польові роботи у 2009 році та наведе лад із кредитними договорами сільгоспвиробників (допоможе з відтермінуванням теперішніх кредитів та з наданням нових). А як фінансували землеробство Коломийщини минулого року?

За словами начальника управління сільського господарства Коломийської РДА Петра СОПОВСЬКОГО, наш район не може жалітися на недостатнє державне забезпечення минулого року. Достатньо дотували практично всі напрямки аграрного сектора: посів озимих і ярих зернових, тваринництво, бджолярство тощо. Також планомірно відбувалася компенсація Нацбанку процентної ставки кредитів сільгоспвиробників – спочатку 10%, потім 12. Тобто, якщо оформлено позику в комерційному банку під 18%, 12 з них відшкодовував Національний банк. А під час стихії у липні ця компенсація держави подвоїлася – 24%.

Світ уже оцінив українське ноу-хау, тобто безгосподарність, в аграрному секторі: "Їдеш день. Чия земля? – Калитчина..." З огляду на сьогодення ці слова класика виглядатимуть приблизно так: "Їдеш день. Чиї бур’яни? – Хто його знає? Їдеш другий. А що там так акуратно посаджено? – Та це німець ріпак посіяв на екологічне паливо". Тому іноземних інвесторів не відлякує мораторій на продаж земель, їх навіть приваблює надзвичайна прибутковість таких капіталовкладень. А от чи вигідно це для українців? Адже ті ж технічні культури, під вирощування яких найчастіше закордонні орендарі беруть поля, за рік-два виснажують землю настільки, що орендна плата, напевно, не зможе перекрити витрати на добрива для відновлення.

Пан Соповський розповів, що в Коломийських селах Жукотині й Іванівцях теж є такий закордонний орендар, якому люди на три роки довірили свої паї загальною площею 2,5 га, – компанія "Лентком". Однак, напевно, все-таки це кращий вихід, хай ріпак, ніж запустіння, бо самі пайовики не можуть як слід без техніки обробляти свою землю.

Фермери багатьох європейських країн страйкують, вимагаючи збільшити дотації, які порівняно з українськими й так виглядають просто велетенськими. А наші аграрії мовчать, напевно, їх влаштовує така ситуація, або вже цілковито зневірилися в державному доброчинстві.

Автор: Оксана ПАЛІЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі