друкувати


Хто чистить пір’ячко перед друкуванням грошей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-30 05:10:17

Долар в Україні почувається надзвичайно комфортно, як і євро. А бідна національна валюта планомірно девальвує. Коломияни, як і жителі інших регіонів, ледве встигають слідкувати за маневрами вищого пілотажу іноземних грошей.

Основою дисбалансу Нацбанк вважає популістську політику уряду, керівництво найголовнішої фінансової установи твердить, що звинувачувати курс гривні в усіх українських негараздах – те ж, що й звинуватити термометр у поганому самопочутті людини. Просто таким чином Нацбанк хочуть зробити крайнім, взяти під контроль управління ним і намалювати стільки грошей, щоб покрити дефіцит бюджету.

Ще одним винуватцем кризи в Україні своєю постановою народні депутати визнали Президента, на якого повісили все, включно із махінаціями на валютному ринку. А хто ж у такому разі невиний, білий і пухнастий? Загальновідомо.

Що ж відбувається з українською грошовою системою? Чому банки і люди постійно, не лише під час світової економічної кризи, ганяють наввипередки за валютою? Люди таким чином прагнуть захистити свої гроші, справедливо не довіряючи цю справу владі, а для банкірів це найлегший спосіб спокійно збільшити свої статки.

Наталя ГАВРИЛЮК, заступник керуючого Коломийського відділення "Ощадбанку" каже, що в місті, судячи з даних про повернення знецінених заощаджень, довіряє гривні переважно старше покоління, вони й не хотіли брати свою тисячу в доларах, а міняли на гривні. Може, просто важко орієнтуватися в курсі валют, та й переважно брали гроші, щоб тут же використовувати їх.

Так чи інакше, а довіри до рідної валюти найближчим часом в Україні чекати не доводиться. Залишається мріяти, щоб інфляція спіткнулася хоча б на позначці 30%.

Автор: Оксана ПАЛІЙ Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі