друкувати


Як ви ставитеся до наміру МВС озброїти населення?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-30 04:12:13

Власники збройових магазинів можуть потирати руки – обсяг вітчизняного ринку особистої зброї може значно зрости. Сприятиме цьому намір МВС дозволити українцям вільно купувати пістолети травматичної несмертельної дії. Як запевнив міністр Юрій ЛУЦЕНКО, це питання ось-ось вдасться врегулювати юридично.

Редакція "КП" попросила прокоментувати можливе нововведення:

Степана ГРИЦИКА, підполковника міліції у відставці, керівника приватної охоронної структури:
- Оскільки тривалий час я працював в органах внутрішніх справ, можу розповісти немало історій, пов’язаних зі зброєю. Коломияни, мабуть, пригадують випадок, коли застрелили молодого міліціонера. Свого часу про цей випадок у місті багато говорили, тому не буду вдаватись у деталі, наголошу тільки на тому, що фатальну роль відіграв там підвищений психо-емоційний стан людини з пістолетом у кобурі.

Не можу не згадати й трагічну історію, яка трапилась у Снятинському райвідділі внутрішніх справ 1989 року, коли я очолював цей РВВС. Маю на увазі факт убивства офіцером міліції трьох осіб, серед яких була і його дружина. При затриманні офіцер ще й поранив свого товариша. Здавалося б, хто-хто, а офіцери, за плечима яких здебільшого вища юридична освіта, можуть володіти собою в будь-яких ситуаціях і знають, для чого призначена зброя. Здавалося б…

Я до чого веду? Все-таки будь-яка зброя, навіть пневматична, - це підвищене джерело небезпеки, ставитися до неї потрібно з належною відповідальністю. Як кажуть у народі, раз на сім років і сапа стріляє. Тому тут варто добре все зважити, перш ніж рівнятися на Європу й полегшувати придбання громадянами травматичної зброї. Уявіть, що перший-ліпший п’яничка купить у магазині пістолет, прийде ввечері додому, а жінка стане читати йому мораль. Чим це може закінчитись?

Зрештою, це всього лише мій власний погляд на проблему, я не читав законопроекту про зброю, який прийматиме ВР. Надіюсь, що народні депутати врахують усі можливі загрози, пов’язані з полегшеним придбанням зброї травматичної дії, і приймуть виважений закон.

Підприємець, якого умовно назвемо Миколою:
- Що я думаю про дозволи на продаж зброї? Були б гроші, а купити будь-який дозвіл у нас не проблема…

Від редакції: Поки що це найлаконічніша відповідь, яку ми почули з часу виходу газети в світ під час традиційного опитування читачів для першої сторінки. Мабуть, не варто пояснювати, чому наш співрозмовник не забажав ні називати своє прізвище, ні фотографуватись.

Джерело: "Коломийська правда" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі