друкувати


"Газові" розмови у Давосі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-30 03:08:56

Більшість газет описують, як прем‘єр-міністр Дональд Туск боровся на Світовому Економічному Форумі у Давос за газ і з російського напрямку і з інших, зокрема арабських джерел.

Проте, у публіциста газети "Rzeczpospolita" Пьотра Семки "Розмова Дональда Туска з Владіміром Путіном при нагоді саміту в Давос, викликає мішані почуття навіть з чисто візуальної точки зору".

Автор помітив як Путін у вільній позі впевнено розсівся у кріслі і говорив якісь загальні речі, а керівник польського уряду намагався демонструвати добру волю і конкретність.

У статті "Туск-Путін: милий ритуал без конкретів" газета "Rzeczpospolita" зокрема зауважує:

"Поступово вимальовується певний особливий стандарт контактів обох прем‘єрів. Лаконічний і виголошуючий малозначні думки, Путін і Туск, який дбає про те, "щоб вирішувати проблеми, а не намножувати їх", і який хоче здебільшого говорити про економіку і з надзвичайною поміркованістю порушувати суперечливі політичні справи.

Під час розмов керівників урядів Польщі і Росії, - це була наприклад, спірна тема російських ракет за нашим північним кордоном...

Манера Туска, щоб оминати ширші стратегічні проблеми – наприклад, ситуації України і Грузії, - може викликати стурбованість. Перед зустріччю Дональд Туск натякав, що ставитиме Путінові нелегкі запитання. Але, після неї наш прем‘єр не зміг зацитувати нічого конкретного. Може тому, що запитання не були такими складними, а відповіді – туманними і неоднозначними?

Більше про наміри Кремля може говорити рішення Верховного Війського Суду, який відхилив апеляцію проти відмови визнання катинського злочину людиновбивством" - читаємо у коментарі газети "Rzeczpospolita".

"Polska.The Times" переконана, що "Газпром хоче змусити Польщу отримувати газ за підвищеними цінами".

Експерти стверджують, що російський постачальник газу намагається через непостачання до Польщі сировини фірмою РосУкрЕнерго, змусити компанію Польське Нафтове Гірництво і Газівництво (PGNiG) платити вищі ціни за сировину, або зменшити оплату за транзит "блакитного палива" Ямальським газопроводом.

"Зараз PGNiG платить за тисячу кубічних метрів сировини майже пів тисячі доларів. У квітні ціна повинна бути нижчою на одну п‘яту. Російському постачальнику це не вигідно".

Словом, про доволі заплутані цінові історії за сировину, що постачається з російського напрямку, можна прочитати в п‘ятничній газеті "Polska.The Times", повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі