друкувати


ГОРБАЧОВ консультує МЕДВЄДЄВА

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-30 10:57:21

Зустріч президента Росії Дмитра МЕДВЄДЄВА з колишнім радянським президентом Михайлом ГОРБАЧОВИМ та головним редактором опозиційної "Новой газеты" Дмитром МУРАТОВИМ для російських журналістів стала справжньою сенсацією.

Вперше за багато років влада звернула увагу на вбивство журналістки і юриста, який захищав багатьох російських антифашистів. Проте, коли читаєш повідомлення про те, що сказав російський президент своїм гостям, бачиш, що вбивство його не дуже й схвилювало.

Більше того, Дмитро МЕДВЄДЄВ дозволив собі пояснювати Михайлу ГОРБАСОВУ, чому не зробив звичайного людського вчинку – не висловив співчуттів родичам загиблих. Нібито керувався юридичною логікою, бо такі слова могли бути сприйняті як тиск на слідство!

Отже, для МЕДВЄДЄВА було важливим не продемонструвати свою стурбованість трагедією, а насамперед – оприлюднити сам факт зустрічі з одним із акціонерів і редактором опозиційної газети.

А це може означати, щo в Кремлі починають замислюватися про діалог із суспільством. Не штучний, у вигляді кишенькової Громадської палати та дресированих ЗМІ, а з елементами справжньої свободи слова.

Так вже було. Коли лідери СРСР усвідомили, що в них більше немає можливостей підтримувати збанкрутілу радянську систему, у Михайла ГОРБАЧОВА вистачило мужності розпочати перебудову і запропонувати суспільству гласність.

І саме тому його присутність у кабінеті російського президента є символічною. Сьогодні МЕДВЄДЄВ та його колеги – у схожій ситуації. Ціни на нафту знижуються, як і курс російського рубля.

Особливих перспектив для російської економіки з її сировинним та споживацьким характером немає, щоб там не казали офіційні експерти. На часі – масові звільнення, закриття підприємств, колапс мономіст із одним містостворюючим підприємством, соціальні заворушення...

Нова гласність?

У такій ситуації владі потрібно хоча б щось, щоб пом’якшити власні проблеми і втриматись. Це "щось" і може стати новою гласністю.

Звичайно, проводити прямі паралелі між горбачовською перебудовою і діями нинішнього російського керівництва не можна. Горбачов був досвідченим апаратником, який виборов владу у патріархів радянського режиму. МЕДВЄДЄВ, як і його попередник Володимир ПУТІН, не мають жодного досвіду політичної боротьби. ПУТІН отримав президентство з рук Бориса ЄЛЬЦИНА, МЕДВЄДЄВ – вже з рук ПУТІНА.

Для таких чиновників реальна конкуренція – справжнє політичне самогубство і тому російські керівники будуть дуже-дуже обережними.

Однак конаюча економіка не залишає їм ані часу, ані вибору, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі