друкувати


Чи будуть російські літаки з українськими двигунами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-30 10:14:26

Госкорпорація "Ростехнологіі" найближчим часом має намір підписати угоду з Об'єднаною авіабудівною корпорацією (ОАК), що припускає перенесення виробництва комплектуючих для російських літаків виключно на російські підприємства. При цьому в ОАК не приховують, що використовують альянс з "Ростехнологіямі" для тиску на українських суміжників з метою отримання цінових преференцій. Українські постачальники переконані, що Росія без них все одно не зможе обійтися.

Як розповіло джерело в "Ростехнологіях", госкорпорація готує до підписання угоду про партнерство з ОАК строком до 2012 року. Йдеться про плани "Ростехнологій" завантажити замовленнями підприємства авіаційної галузі, які в минулому році увійшли до складу корпорації. "В рамках угоди заплановано перенесення виробництва комплектуючих з зарубіжних підприємств на російські. До кінця квітня сторони повинні підготувати перелік конкретних заходів", - пояснив співрозмовник джерелу. За його словами, в угоді фігурує понад 50 підприємств "Ростехнологій", що працюють в галузі двигунобудування, приладобудування, а також розробки та виробництва матеріалів, які використовуються в авіації. Офіційно в "Ростехнологіях" угоду з ОАК не коментують.

У ОАК не приховують, що спільні плани з "Ростехнологіямі" торкнуться, в першу чергу, інтересів українських суміжників. За словами офіційного представника ОАК, зараз корпорація веде переговори з українськими постачальниками про укладання довгострокових угод (на п'ять-сім років). "Якщо з ними не вдасться домовитися, будуть розглядатися альтернативні варіанти - або закупівля цих комплектуючих у інших зарубіжних постачальників, або організація виробництва на території Росії", - стверджує він. При цьому в ОАК відмовилися повідомити, про яких саме українських підприємствах йде мова, уточнивши тільки, що вони працюють в області виробництва двигунів, шасі, гідроагрегатів та інших закупних комплектуючих виробів ". Щорічний обсяг замовлень цих суміжників в ОАК оцінили в "декілька мільярдів рублів".

До сих пір російські авіавиробники активно співпрацювали з запорізьким ВАТ "Мотор Січ" (випускає авіадвигуни для вертольотів "Ми" і "Ка", літаків Ан-124, Ан-140, Ан-148, Як-130, Ту-334, літаків - амфібій Бе-200), Київського авіазаводу "Авіант" (виробництво крила), київським АНТК імені АНТОНОВА (розробник конструкторської документації по Ан-148), дніпропетровським ВАТ "Південмаш" (виробник шасі) і Харківський авіазавод (постачальник комплектуючих).

Співпраця з ОАК йде в основному по близкомагістральному літаку Ан-148 (на 69% літак складається з російських комплектуючих і на 31% - з українських). У листопаді 2005 року АНТК імені АНТОНОВА передав права на виробництво Ан-148 Воронезькому акціонерному літакобудівному обєднанню (ВАСО), однак у серійне виробництво він поки не запущений. Два роки тому ВАТ "Оборонпрому" (входить до складу "Ростехнологій") спробував придбати контрольний пакет акцій ВАТ "Мотор Січ", але угода зірвалася, і Росія вирішила піти по шляху створення власного серійного виробництва авіаційних двигунів на базі "Оборонпромом".

Гендиректор ВАТ "Мотор Січ" В'ячеслав БОГУСЛАЄВ упевнений, що загрози російських авіабудівників відмовитися від кооперації з українськими суміжниками - спосіб тиску на останніх. "Це старий прийом шантажу, який використовується з метою зниження ціни на нашу продукцію. Але інших двигунів росіянам взяти просто ніде", - стверджує він. Перенесення ж виробництва авіадвигунів в Росію, на його думку, "технічно неможливий", у тому числі з фінансових причин. "Кожен літак має сертифікат, в якому вказані всі комплектуючі, - говорить Богуслаєв. - Щоб щось поміняти, доведеться отримувати новий документ, а це займе два-три роки і обійдеться в 18-30 мільйонів доларів".

У свою чергу, керівник аналітичної служби "Авіапорт" Олег ПАНTЕЛЄЄВ називає плани ОАК і "Ростехнологій" "здійсненні". "У будь-якому випадку виробництво фактично всіх комплектуючих, що поставляються до Росії українськими підприємствами, що ведеться з російських матеріалів. У Росії є всі необхідні ресурси для того, щоб виробляти комплектуючі для літаків самостійно", - упевнений пан ПАНТЕЛЄЄВ, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі