друкувати


В Коломийській центральній бібліотеці вшанували пам'ять Героїв Крут

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-30 09:48:37

Дев'яносто один рік тому українська молодь жертовно стала під Крутами на захист Української держави від московсько-більшовицької навали.

29 cічня 1918 року на залізничній станції поблизу селища Крути за 130 кілометрів на північний схід від Києва відбувся бій між чотиритисячною більшовицькою армією Муравйова та 300 національно-свідомими київськими студентами, що захищали підступи до Києва. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості українців набув особливого значення завдяки героїзмові української молоді, яка загинула в нерівному бою під Крутами. На похороні в Києві біля Аскольдової могили президент УНР Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинку українських юнаків вірш.

З цього приводу в Коломийській центральній районній бібліотеці відбулася історична година, присвячена 91-річниці пам'яті Героїв Крут "Слава їх пережила роками і буде жити тисячу літ", організована працівниками бібліотеки. Запрошеним студентам та молоді розповіли про трагічний історичний факт молодої України, а головний спеціаліст відділу з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю апарату Коломийської райдержадміністрації Галина Дрібнюк наголосила, що вчинок юних студентів - унікальний, адже так любити і захищати свою державу треба вміти. Вона закликала молодь бути патріотами своєї Батьківщини, в майбутньому навчати і виховувати на прикладі юнаків своїх дітей та онуків. Звучали трепетні вірші та уривки з того трагічного 1918-го...

Загиблих вшанували годиною пам'яті, повідомляє прес-служба РДА.

Обговорити на форумі