друкувати


В УПЦ КП назвали результати голосування Помісного Собору РПЦ очікуваними

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-29 08:57:08

"Обрання митрополита Кирила Московським Патріархом було очікуваним. Він і його оточення зробили все для того, щоби результат голосування був саме таким. Якщо після смерті Алексія ІІ шанси митрополита Кирила стати його наступником були не чіткими, то після кількох офіційних знаків уваги, включно з підтримкою його кандидатури з боку делегатів Собору – членів очолюваної Путіним "Єдиної Росії", він став фактично безальтернативним претендентом на патріаршество", – відзначив речник УПЦ КП єпископ Євстратій (Зоря).

За повідомленням офіційного сайту УПЦ КП, владика Євстратій наголошує на тому, що основи курсу, який обере новий Московський Патріарх, будуть закладені в рішеннях Помісного Собору. "Рішення Помісного Собору, які будуть прийняті протягом наступних днів, особливо щодо України, будуть знаковими. Вони свідчитимуть про те, який курс буде у новообраного Патріарха".

Владика вважає, що 16-му Предстоятелю РПЦ дістався важкий спадок. "Митрополиту Кирилу доведеться вирішувати багато питань, які за патріарха Алексія консервувалися. Нам відомо, що новообраний глава РПЦ був не високої думки про здібності свого попередника, але вміло уживався з ним. Тепер у нього певною мірою будуть розв’язані руки і йому доведеться взятися за багато застарілих проблем. Як він вирішуватиме їх – покаже час. Дискусія перед Собором показала, що митрополит Кирил сприймається у церковному середовищі не однозначно. Так що йому доведеться завойовувати довіру не тільки телеглядачів, до чого він звик, але і консервативних кіл Церкви, які у Росії складають більшість".

Владика Євстратій не став конкретизувати очікувань Київського Патріархату від нового Предстоятеля РПЦ. "Не будемо поспішати з конкретними прогнозами, адже ще навіть не відбулася інтронізація. Проте єдине, що можна стверджувати – РПЦ за Кирила не буде такою, як за Алексія. Краще це чи гірше, але для Московського Патріархату настав час кардинальних змін", – підкреслив він, повідомляє RISU.

Обговорити на форумі