друкувати


"Кризові" питання до юриста є?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-29 06:16:51

Хочеться вірити, що серед тих, хто найменше відчув вплив фінансової кризи в Україні, є юристи. Чомусь здається, що в цей час у людей частіше виникає потреба правової консультації. З якими питаннями тепер звертаються до цих фахівців? Чи й справді їм доводиться більше людей захищати в суді?

Наталя БАРБАДИН–МІНЧАК, директор ТзОВ "Юридична компанія "Барокко" (м.Львів), стверджує, що й справді фінансова криза спричинилася до появи на розгляді в юристів такої категорії справ, з якими не доводилося часто стикатися у минулі роки:

– По-перше, це стосується дотримання трудових прав – вимушені неоплачувані відпустки, невиплата зарплатні, незаконні звільнення. Практично кожна друга людина з цього приводу звертається по допомогу до працівників нашої компанії. Також просять представляти їхні інтереси в суді й роботодавці, якщо виникають складнощі.

До так званих "кризових" питань можна зачислити й неповернення депозитів, коли люди змушені доводити, що банк не правий, з допомогою юристів. Найбільше в нас справ стосуються банку "Надра", він відповідач переважно перед фізичними особами. Лідирує за кількістю заяв від юридичних осіб "Промінвестбанк".

Незаконні зміни відсотків на споживчі кредити – ось ще одна проблема, яка виникла через кризу. Але, як правило, до суду такі справи не доходять, їх розв’язуємо мирним шляхом. Також частіше розглядаємо скарги людей, які не можуть платити щомісячні кредитні платежі через те, що втратили роботу. Це найлегше залагодити, бо переважно банки погоджуються на так звану реструктуризацію боргу, коли або збільшують термін, на який видано кредит, або знаходять інший вихід.

Також, мабуть, через більшу поінформованість українців або підвищення рівня правової освіти, але вже не пов’язано з фінансовими труднощами в світі, почастішали звернення матерів, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до трирічного віку. Їх турбує, чому соціальні виплати не відповідають чинному законодавству. Однак такі справи, на жаль, досі перебувають на розгляді через невдосконалений Кодекс адміністративного судочинства, коли не вирішено, в якому ж суді мають розглядати ці заяви. Частіше доводиться стикатися із встановленням прав власності на земельні ділянки за набувальною давністю. А ще – узаконення самовільного будівництва.

А загалом, юристи не особливо відчули якісь труднощі, адже чи криза, чи ні, коли в людини проблеми, які треба розв’язувати в суді, вона мусить звертатися за допомогою.

Автор: Оксана ПАЛІЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі