друкувати


Свято справжніх рятівників

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-29 05:24:52

Сьогодні своє професійне свято відзначають працівники пожежної охорони - люди, які за сигналом тривоги першими приходять на допомогу, відважно вступають у двобій з вогнем. Як працюється коломийським вогнеборцям, з якими доводиться стикатися проблемами, про це - у короткому інтерв’ю з начальником РУ ГУ МНС, полковником служби цивільного захисту Ігорем ВАЦИКОМ.

- Наша пожежна частина перейшла у підпорядкування МНС та у справах захисту від наслідків Чорнобильської катастрофи ще чотири роки тому, - каже Ігор ВАЦИК. - Торік у січні пройшла реорганізація в цивільний захист. Тож коло обов’язків наших працівників стало значно ширшим за звичне гасіння пожеж і ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій. Але пожежна охорона залишається однією з гарячих точок нашої діяльності.

- Яка ситуація з пожежами на Коломийщині?

- Протягом 2008 року виникло 130 пожеж, на яких загинули 10 людей. З них 84 пожежі стались у селах району. Уже цього року - 5 і 16 січня - пожежі в Ценяві й Товмачику завдали людям значних матеріальних збитків.

- З яких причин найчастіше стаються такі лиха?

- Головною причиною мало не кожної трагедії є людський фактор. Інколи помилкова впевненість у особистій безпеці зменшує пильність, призводить до ігнорування людьми елементарних правил безпеки життєдіяльності. А звідси до біди - один крок. Так, через необережне поводження з вогнем торік виникла 81 пожежа, через недогляд пічного опалення - сім, коротке замикання електропроводки - 31, не варто скидати з рахунку й дитячі пустощі з вогнем, несправність газових приладів, будь-яку недбалість щодо пожежної безпеки.

- Це, мабуть, нелегко працювати у постійній готовності до лиха?

- Наші працівники, а в штаті 70 осіб, справді готові будь-якої миті прийти на допомогу. Справжнім випробуванням, яке ми гідно прийняли, стала літня повінь. Наші працівники тоді евакуювали 1210 людей, майже дві сотні врятували. Трудились тоді в надзвичайних, екстремальних умовах. Отож кожен заслуговує доброго слова, високої оцінки за відданість справі, готовність прийти на допомогу, професіоналізм. Зі святом вас, колеги! Ви не тільки пожежні, ви - справжні рятівники.

Автор: Валентина БЛИЗНЮК, "Вільний голос" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі