друкувати


При Верховній Раді України буде створено Асоціацію місцевих рад

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-29 03:30:42

Голова Верховної Ради України Герой України Володимир Литвин зустрівся з головами Івано-Франківської, Донецької, Дніпропетровської, Кіровоградської, Київської, Харківської та Чернігівської обласних рад на їхнє прохання.

Учасники зустрічі з новим-"старим" спікером виступили з ініціативою щодо створення при Верховній Раді Асоціації місцевих рад, яка діяла раніше, і яка б розвивала "конструктивну співпрацю між центральними і регіональними органами влади», працювала у напрямку розвитку регіональної політики, "аби мати зворотній зв´язок".

Як зазначив голова Івано-Франківської обласної ради, член делегації України у Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи Ігор Олійник, "створення Асоціації місцевих рад, як координаційного органу при голові Верховної Ради України на часі, оскільки в чинній системі рад обласні ради, як представницькі органи, забезпечують життєздатність країни знизу".

Водночас, на думку ініціаторів створення Асоціації місцевих рад статус її повинен бути узаконеним, "аби з висновками такого органу рахувалися". Зокрема, голова Донецької облради Анатолій Близнюк вважає, що створення такої асоціації рад різних рівнів було б "новим підходом до вирішення "старих" завдань".

Принципи діяльності майбутнього об’єднання голів облрад мають ґрунтуватися на європейському досвіді розвитку місцевого самоврядування, вважають учасники зустрічі.

Голова Верховної Ради України погодився з доцільністю створення такого органу й інституалізацією її впливу на законотворчі процеси.

Під час січневої зустрічі з Володимиром Литвином голови обласних рад підняли "на гора" чи не найпроблемніше питання – формування та виконання місцевих бюджетів, повідомляє прес-служба голови обласної ради.

Обговорити на форумі