друкувати


На базі розсекречених архівів мають бути відкриті кримінальні справи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-29 03:13:26

"На базі розсекречених архівів каральних органів СССР, мають бути відкриті кримінальні справи проти осіб, що брали участь в політичних репресіях, організації Голодомору та насильницькому виселенні українців та представників інших національностей з території України", – заявив політв’язень совєтського режиму, член Правління Української народної партії Степан ХМАРА. Так політик прокоментував заяву в.о. голови СБУ Валентина НАЛИВАЙЧЕНКА, що "СБУ надасть вільний доступ до архівних даних каральних органів СССР". Нагадаємо, відповідно до указу Президента з 23 січня знято гриф таємності з карних справ, які порушували совєтські каральні органи з 1917–1991 роках.

"Відкриття архівів – лише перший крок на шляху до відновлення історичної справедливості та люстрації. Наступним кроком СБУ, має стати детальне дослідження цих екс-секретних документів та відкриття кримінальних справ проти колишніх працівників НКВД-МҐБ-КҐБ, які були причетні до каральних операції", – вважає член Правління УНП. За його словами, "якщо документи не вплинуть на відновлення історичної справедливості і на покарання винних, ефекту від їх розсекречення не буде жодного".

"Більшість українців, котрі пережили Голодомор, совєтські репресії, "розкулачення" та насильницьке виселення сьогодні ледве виживають, а ветерани совєтських каральних органів у відставці з полковницькими чи генеральськими погонами отримують величезні пенсії, подекуди у декілька десятків тисяч гривень", – констатував політик.

Зважаючи на це, наголосив ХМАРА, "злочини проти людства, проти власного народу не мають терміну давності, тому всі злочинці мають відповісти за законодавством вже незалежної України, а не відчувати себе господарями становища, принижуючи пам‘ять про мільйони знищених комуністичним режимом українців".

Автор: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі