друкувати


Як поляки купують квартири

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-29 01:53:11

У Варшаві проходив 23 Житловий ярмарок Murator EXPO. Подібні виставки-ярмарки проходять у польській столиці майже щомісяця і буваючи на них, можна слідкувати за відповідними тенденціями. Коментує ситуацію на ринку представник інтернетного порталу www.citydom24.pl Марцін ТОРХАЛА.

Марцін ТОРХАЛА: З якогось часу ми маємо гіршу ситуацію на ринку нерухомості і все менше людей зацікавлені закупівлею нерухомості, квартир, будинків. Це тому, що ціни високі, а отримати кредити все складніше.

Але останнім часом говориться, що ціни квартир чи будинків падають ?

Марцін ТОРХАЛА: Девелопери мають можливість зниження ціни, але агентства нерухомості такої можливості не мають. Девелопери можуть задармо запропонувати балкон чи гараж, і тому девелоперська пропозиція для купуючих більш приваблива. Але чи справді ціни знижуються ? На цю справу треба було б подивится з різних боків.

Щодо Вашого порталу, як давно Ви його створили, з якою метою ? Причому, у Вас там є також і українська сторінка.

Марцін ТОРХАЛА: Дійсно, наш портал нерухомості – www.citydom24.pl/ . На нашій сторінці можна знайти інформацію на тему девелоперів, агентств нерухомості, які діють у Польщі. Девелопери і агентства оголошують свої інвестиції. Ми функціонуємо в 11 країнах Центрально-Східної Європи: Україна, Литва, Латвія, Естонія, Албанія, Сербія, Болгарія та інші.

Тобто, можна увійти на Вашу сторінку і купувати житло ?

Марцін ТОРХАЛА: Можна шукати собі житло і під даною офертою є адреса для контактів з особою, яка продає. І далі вже необхідно безпосередньо звертатися особи, що продає квартиру чи дім.

Є можливість купувати житло і в іншій країні. Причому, останнім часом, ціни за кордоном частіше бувають нижчі, ніж у Польщі.

Але на чому полягає Ваш бізнес ?

Марцін ТОРХАЛА: Наш портал займається виключно розміщенням пропозицій. А нині, якщо говорити про купівлю нерухомості, все залежить від банків, оскільки важко отримати кредит. Тому так і виглядає тепер ситуація на ринку.

А наш портал буде існувати до того часу, поки існуватиме продаж житла. Але вже два місяці можна бачити, що квартири продаються все гірше.

Але житловий ярмарок відбувається ?

Марцін ТОРХАЛА: Ярмарок відбувається, але як Ви помітили, все менше людей приходять на подібні виставки. Деякі продавці пропонують тепер промоції, тому дехто з відвідувачів чекає на нагоду дешевшої купівлі непоганого житла. А деякі відвідувачі ярмарку просто придивляються до майбутніх покупок.

Кажуть, що тепер такі часи, що можна навіть торгуватися, купуючи квартиру ?

Марцін ТОРХАЛА: З девелоперами можна торгуватися, але з агентствами – не дуже. Агентства не мають можливостей маневру на знижку.

А коли може закінчитися криза у будівельній галузі ?

Марцін ТОРХАЛА: Нелегко сказати, одні кажуть, що в міру швидко, інші – що це може тривати аж 2 роки, але час покаже , повідомляє Польське радіо .

Обговорити на форумі