друкувати


Молодь переходить на легальний наркотик

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-29 12:04:50

Наркомани і початківці "любителі" стали переходити з "кримінальної" травички на заморський чай "Сальвія", який за своїм впливом не поступається марихуані або амфетаміну.

Найстрашніше, що, згідно букви Закону, нічого зробити ні з любителями покурити такий чайок, ні з торговцями, які вже будують на продажі "галюциногенної травки" цілий бізнес, правоохоронні органи не можуть. Марихуана, конопля, макова соломка, трамадол - все це прописано в законі, а ось "Сальвія" - ні.

"Наркотичними вважаються ті речовини, які занесені в список, затверджений Кабміном. Якщо такої речовини там немає, то і покарати за його зберігання і використання не можна ", - розводить руками начальник обласного управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків УМВС Іван ОЛІЙНИК. Щоправда, страж закону зізнається, що його колеги "тримають руку на пульсі" і чекають зміни в законодавстві. Поки ж, правоохоронці обмежуються лише профілактичною роботою.

"Порція на десять чоловік коштує 120 гривень. В основному домовляємося з дилером через інтернет. Він призначає зустріч, приїжджаєш і забираєш", - розповідає студент одного з Дніпропетровських вузів Олександр. За його словами, ефект від сальвії як від ядерної бомби. "Такі глюки починаються, як від ЛСД, навіть сильніші. Втрачаєш відчуття простору і часу. Деякі втрачають свідомість. Один мій друг, зробивши кілька затяжок, зібрався виходити у вікно. Добре, що поруч були друзі, скрутіли", - розповідає студент і говорить, що перейшов на заморський чай після того, як кілька разів попадався з марихуаною. Мовляв, так проблем із законом менше, а "кайфу" більше.

Наркологи про нову напасть поки що не знають, але попереджають, що не буває легких і безпечних наркотиків. "Наприклад, популярний зараз амфетамін не викликає ломки, але у людей виникає психологічна залежність. Через півроку вживання амфетаміну студенти вже не можуть навчатися у вузах", - розповів лікар-нарколог Костянтин БОЛДИРЄВ, повідомляє UA-REPORTER.COM.

Обговорити на форумі