друкувати


Пентагон: З Китаєм і Росією потрібно співпрацювати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-28 01:01:28

Два головних куратора американської зовнішньої політики майже одночасно озвучили подальші пріоритети Сполучених Штатів у світі. Незважаючи на принадлежність до конкуруючих політичних сил, погляди голови Пентагону Роберта ГЕЙТСА і нового держсекретаря Хілларі КЛІНТОН фактично збіглися: Іран небезпечний, але йому потрібно дати шанс виправитися, війна в Афганістані продовжиться до переможного кінця, а з Китаєм і Росією потрібно співпрацювати.

Нова адміністрація Білого дому слідом за президентом Бараком ОБАМОЮ фактично змалювали новий зовнішньополітичний курс США.

Як вже неодноразово заявляли у Вашингтоні, головною проблемою Сполучених Штатів стає Афганістан. При цьому Білий дім більше не має наміру прискореними темпами будувати в республіці демократичну процвітаючу державу, воліючи для початку завершити боротьбу з терористами. При цьому, як визнав міністр оборони США Роберт ГЕЙТС, виступаючи напередодні на слуханнях у сенатський комітет з оборони, боротьба обіцяє бути "тривалою і важкою", Вашингтону необхідно ставити перед собою в Афганістані "реальні завдання".

"Якщо ми відразу спробуємо почати там будувати економічно процвітаючу державу, ми програємо, оскільки, якщо бути чесним, ні в кого в світі немає для цього достатньої кількості часу, терпіння і грошей", - цитує його слова ІТАР-ТАСС.

Він також підкреслив, що боротьба з "Аль-Каїдою" повинна вестися на будь-яких територіях, у тому числі в Пакистані, який і зараз піддається періодичним ракетним обстрілам з боку американських військових.

Другою проблемою для США залишається Іран, активність якого на Близькому Сході і в Латинській Америці вкрай турбує Пентагон. Тим не менше, як заявила паралельно з ГЕЙТСОМ новий держсекретар Хілларі КЛІНТОН, зараз у Тегерана є відмінна можливість почати "діяти осмислено" і зробити перший крок назустріч США.

"У іранців є відмінна можливість, як сказав у своєму інтерв'ю президент, продемонструвати бажання діяти осмислено по відношенню до міжнародної громадськості. Розжмуть вони кулак чи ні, насправді, залежить тільки від них ", - зауважила вона.

Зате військові навчання флоту Росії в Карибському морі і посилення зв'язків між Москвою і Каракасом США не хвилюють.

Більш того, за словами ГЕЙТСА, якщо б не серпневий події на Кавказі, США запросили б російські кораблі прішвартоваться і в Майамі, де, додав він, російські моряки "повеселились б більше", ніж в Каракасі.

Однак згущувати фарби навколо нібито "імперських замашок" Росії в США, схоже, більше не збираються.

"Ми не повинні плутати спроби Росії домінувати в її близькому зарубіжжі з випливаючих з ідеологічних міркувань кампанії по домінування на всій планеті, як це було за часів холодної війни", - підкреслив ГЕЙТС.

Він також не виключив, що США і Росія могли б об'єднати зусилля по створенню ПРО, спрямованої проти Ірану. Міністр у черговий раз спробував переконати сенаторів, що американські розробки в області протиракет жодним чином не спрямовані проти Росії, яка, в свою чергу, має "нереалістичну уяву" про серйозність загрози з боку Ірану. В тому числі і для її власної безпеки.

"Я дуже відкритий для ідеї продовження зусиль щодо залучення Росії до співпраці по ПРО", - підкреслив глава Пентагону.

Зате посилення військової могутності Китаю може змусити США серйозно похвилюватися. ГЕЙТС нагадав, що Пекін інвестує все більше коштів і нарощує свої можливості в таких областях, як атака на комп'ютерні мережі, протисупутникова зброя, системи ППО і протикорабельні комплекси.

"Модернізація в цих сферах може стати загрозою для основних засобів американської могутності, для надання допомоги нашим союзникам в Тихоокеанському регіоні, для наших баз, повітряних і морських сил", - упевнений він. Тим не менш, судячи з усього, Вашингтон вибере не конфліктувати з перманентно збільшуючим свій вплив у світі Пекіном. В всякому випадку, КЛІНТОН вже заявила про свій намір вести з Китаєм діалог з усіх актуальних питань.

"Стратегічний діалог з Китаєм, який був початий адміністрацією БУША, перетворився в економічний діалог. Це дуже важливий, але не єдиний аспект в наших відносинах ", - резюмувала вона.

Джерело: Взгляд
Переклад: Олег БОРОДАЧ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі