друкувати


Рубль знову програв долару

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-28 12:12:53

У середу рубль продовжив своє падіння проти євро і долара. Євро перевалив за 44 рублі і досяг історичного максимуму. Тим не менше голова Ощадбанку Герман ГРЕФ вважає, що етап активної девальвації рубля закінчився. Надалі Ощадбанк, за його словами, не очікує серйозного ослаблення рубля. Його курс може навіть зміцнитися. Щоправда, для цього потрібно, щоб виросла ціна на нафту, однак на нафтовому ринку справи не важні.

У середу рубль послабшав по відношенню до долара і євро. Середньозважений курс долара з терміном розрахунків "завтра" за станом на 11.30 мск підвищився на 21,76 копійки до 33,2155 рубля.

Середньозважений курс євро підвищився на 42,29 копійки до 44,0428 рубля. Європейська валюта досягла історичного максимуму. Вартість бівалютної корзини підвищилася на 31 копійку до 38,09 рубля.

Голова правління Ощадбанку Росії Герман ГРЕФ в середу сказав, що процес девальвації рубля пройшов активну фазу. "Основний етап девальвації закінчився. Він був необхідний для економіки країни. Я думаю, що тепер, може бути, варто очікувати девальвації інших валют, не в такій мірі рубля", - сказав ГРЕФ в ефірі "Вестей".

Більш того, рубль може зміцнитися. Правда, це залежить від кон'юнктури цін на нафту і сировину, передає ПРАЙМ-ТАСС.

Тим часом ціна нафти продовжує падати. За підсумками торгів 27 січня ціна березневих ф'ючерсів на нафту марки WTI в Нью-Йорку знизилася на 4,15 долара, або 9,1% - до 41,58 долара за барель. Вартість березневих ф'ючерсів на нафту Brent Crude в Лондоні впала на 3,23 долара, або 6,9% - до 43,73 долара за барель.

"Ми говоримо про те, що рубль буде зміцнюватися. Як тільки ціни на метали, ціни на російську нафту і газ підуть вгору, рубль продовжить своє зміцнення. У цьому сенсі довгострокова перспектива рубля як раз лежить в площині зміцнення на відміну від тенденції долара, яку ми бачимо", - сказав голова правління Ощадбанку.

У той же час в Банку Росії вважають, що вже на початку наступного місяця попит на валюту з боку населення помітно знизиться. Про це у вівторок заявив директор департаменту операцій на фінансових ринках ЦП Сергій ШВЕЦОВ. Очікування зниження "валютного" попиту експерти пояснюють просто: багато росіян вже обміняли свої заощадження і тепер тримають їх недоторканими.

"Якщо долар до рубля буде стабільним, то до кінця січня - початку лютого ми побачимо істотне зниження попиту на валюту з боку населення", - сказав ШВЕЦОВ, зазначивши, що, за статистикою, населення починає реагувати на динаміку курсу з тимчасовим лагом приблизно один місяць.

За його словами, Центробанк вирішив піти на поступову девальвацію курсу рубля у зв'язку з тим, що всі звикли до тренду, який склався з 1999 року на підвищення ціни на нафту. Це позначалося на стратегічних планах компаній і банків, а також на розмірах капітальних вкладень.

Джерело: ВЗГЛЯД
Переклад: Петро ВОЛЯ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі