друкувати


Польська нафтогазова компанія приєднається до проекту Nabucco?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-28 11:47:37

Під час дводенної конференції в Будапешті представники Австрії, Болгарії, Німеччини, Румунії, Туреччини та Угорщини обговорюють фінансову вигоду газопроводу Nabucco - альтернативного маршруту постачання газу з родовищ Азербайджану та Ірану.

До середини червня буде розроблена міжурядова угода у справі будівництва Nabucco. Угода стосуватиметься юридичних гарантій та фінансування всього проекту. Лише тоді будуть підписані угоди з постачальниками газу. З цього моменту до справи приєднується Азербайджан, - підтвердив прем'єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчань.

Комісар ЄС у справах енергетики Андріс Піебалґс заявив, що Євросоюз не розглядає безпосереднього фінансування проекту Nabucco, проте може підтримати проект позичками та урядовими гарантіями.

Про надання Євросоюзом безповоротної фінансової допомоги в розмірі 2 млрд. євро закликав прем'єр Ференц Дюрчань, який визнав будівництво газопроводу "ключовим питанням запевнення енергетичної безпеки Спільноти".

"Проект Nabucco - це для мене тест на європейську інтеграцію", - заявив в Будапешті прем'єр Чехії Мірек Тополанек, який керує роботою Євросоюзу.

У Будапешті також було зачитано лист прем'єра Дональда Туска. Голова польського уряду підтримав проект Nabucco і поінформував, що до нього має намір залучитися Польська нафтогазова компанія (PGNіG).

Варшава не виключає приєднання до консорціуму, який будуватиме газопровід, і планує спорудження на півдні країни станцій, через які газ потрапить до Польщі, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі