друкувати


Сьогодні Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-28 10:33:17

25листопада 2005 року Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй ухвалила резолюцію, в якій постановила, що день 27 січня - це Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.

Саме в цей день в 1945 році радянські війська звільнили нацистський табір смерті Аушвіц, що був розташований на теренах Польщі та в якому були знищені близько мільйона євреїв з різних країн Європи.

У тому ж документі ООН віддає належне "мужності і самовідданості, проявленій солдатами, які звільнили концентраційні табори". За офіційними даними, в роки другої світової війни було знищено близько 6 млн. євреїв.

Трагедія віддаляється в часі, й пам'ять про неї поступово зникає. Натомість постає оповідь, історія – себто пам’ять суспільства, спільноти. Голокост як безпосередній досвід певного числа його свідків поступається місцем "байдужому" історичному відношенню саме тепер. Адже для історії 60 із гаком років – дрібниця. А для жителя України – середня тривалість життя.

Нині, в останні роки останніх свідків Голокосту, історія встановлює над ним свою владу. Подія посідає своє місце в шерезі інших. Настає пора ревізій, неканонічних версій та інтерпретацій. Втрачаючи фігуру свідка, літопис тих днів стає придатним для здійснення "політики пам’яти" й "політики забуття". У справі Голокосту із цих двох векторів перший є найактивнішим. Адже куди легше, ніж змусити забути, – просто прищепити певну "пам’ять" про подію. Версію, що влаштовує нинішній політичний лад.

Автор: Олег БОРОДАЧ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі