друкувати


Нафта, бавовна та кави будуть лідерами зростання цін у 2009 році

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-27 06:00:08

Нафта, бавовна та кави стануть цього року лідерами зростання цін серед сировинних товарів, що може скласти в середньому 20%, вважають експерти хедж-фонду Tiberius Asset Management AG, повідомляє агентство Bloomberg.

Нафта може подорожчати на 28% і більше ніж 60 доларів за барель у другому півріччі, вважає представник фонду Крістоф ЕЙБЛ. Скорочення поставок може створити на ринку таку ситуацію, коли найбільш короткі ф'ючерсні контракти будуть дорожчі довгострокових контрактів на нафту. Така ринкова ситуація називається беквардейшн.

"Існує ймовірність того, що таку ситуацію ми побачимо на ринку до початку другого півріччя, - відзначає ЕЙБЛ. - Корекція цін деяких видів сировинних товарів була надто значною. Ринок зазвичай демонструє надто значні скачки, як нагору, так і вниз".

Індекс S & P GSCI, у розрахунок якого входять котування 24 видів сировини, з початку цього року піднявся на 1% після рекордного падіння в 2008 році, склав 43%.

Одночасний вступ до смуги рецесії економік США, Європи та Японії, а також послаблення темпів економічного зростання в Китаї сприяли скороченню попиту на паливо та метали. В результаті країни ОПЕК, на частку яких припадає 40% світового видобутку нафти, були змушені скоротити обсяги виробництва. Знижують випуск продукції і металургійні компанії.

У грудні минулого року країни ОПЕК, намагаючись запобігти накопичення надлишкових запасів нафти і зниження цін, погодили скорочення обсягів видобутку на 9% - до 24845 мільйонів барелів на добу з 1 січня 2009 року.

Вартість березневих ф'ючерсів на нафту марки WTI у вівторок піднялася на 2,7% - до $ 46,94 за барель. У минулому році нафта подешевшала на 53%.

Ціни на бавовну можуть перевершити за темпами зростання котування інших видів сировини, оскільки ще в минулому році багато американських фермерів переключились з вирощування бавовни на кукурудзу, що використовується для виробництва етанолу.

"Ринок бавовни знаходиться в скрутній ситуації, і це повинно призвести до зростання цін", - відзначає ЕЙБЛ.

Кава також буде дорожчати у зв'язку з очікуваним скороченням поставок кави Бразилією, вважають експерти. Цей рік для бразильських фермерів, найімовірніше, буде неврожайним, оскільки кавові дерева приносять гарний урожай раз на два роки, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі