друкувати


Бюрократизм безсмертний?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-27 12:19:25

Здавалося б, на 18 році, незалежності та побудови демократичного суспільства стане легше працювати, жити, дихати нашому багатостраждальному народові. Здавалося б, піде в забуття бюрократична тяганина, брехня, несправедливість та корупція. Але дарма ми ждали цього.

Деякі речі в нашому суспільстві тяжко зрозуміти. Чи то бездарні наші урядовці, чи через матеріальну зацікавленість, але вони вдаються до таких дій, які явно суперечать народним інтересам. Ось візьмемо хоча б один приклад. Сільські ради, які нібито, згідно з Конституцією, наділені широкими правами як органи місцевого самоврядування, ще за радянських часів мали право здійснювати деякі нотаріальні дії. З першого грудня 2008 р. їх позбавили видавати довіреності. Десь-хтось, невідомо хто, можливо на п’яну голову, ці функції передав приватним особам, щоб ті могли заробити гроші. Але при цьому забули, а можливо, і наплювати їм на тих немічних, калік, яким десь там перерахували копійчину, а отримати їх не можуть.

Мені влітку довелося поїхати в державну нотаріальну контору. О 08.30 я в черзі був уже 54-им. Дуже хочеться знати думку працівників районної прокуратури. Бо виходить, що приватній структурі більша довіра, ніж сільському уряду. А ще в сільській раді за таку послугу потрібно заплатити гривню, а в приватного нотаріуса — 64 грн., плюс дорога 6 грн. та плюс змарнований цілий день.

Неодноразово від високопосадовців лунали гучні слова, мовляв, потрібно позбавитися бюрократичної тяганини, спростити всі ті бар’єри, перепони між чиновниками і громадянами. Проте, одиноким перестарілим та інвалідам, які одержують субсидії та інші кошти, щоб одержати їх, потрібно наймати транспорт і їхати під Ощадбанк чи нотаріальну контору. Чи не пора державі стати обличчям до народу, а її службовцям працювати в ім’я людини і на благо людини?

Автор: Ярослав ЖУПНИК
Джерело: "Вільний голос" для Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі