друкувати


Уряд атакує Нацбанк, щоб той увімкнув друкарський станок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-27 11:37:31

Політолог Володимир ЦИБУЛЬКО вважає, що будь-яка ревізія статусу Національного Банку у кризовий час, в першу чергу, буде ударом по стабільності національної грошової одиниці.

"Будь-які рішення, навіть не управлінські, а просто "піарівська тріскотня" довкола Нацбанку сьогодні є загрозливими", - наголошує Цибулько.

За словами експерта, ситуація є такою, що 70% українських фінансів зосереджено в руках менше, ніж 5% населення України. "І якщо в цій ситуації, одна частина істеблішменту розраховує зробити банкротом іншу, і при цьому нічого не втратити - вона глибоко помиляється". – зазначає він.

На думку політолога, атака Кабміну на НБУ, в першу чергу, обумовлена бажанням зробити Нацбанк елементом виконавчої влади, всіма можливими способами, але в першу чергу політичним - змусити НБУ працювати в стратегії виконавчої влади.

"Однак, біда в тому, що такої стратегії в уряду немає. Якби була програма виходу з кризи, НБУ міг би її підтримати. А оскільки такої програми немає, Кабмін намагається просто підпорядкувати Нацбанк таким чином, щоб виїсти ресурси НБУ і відтягти свою власну політичну смерть", - зауважує ЦИБУЛЬКО.

За його словами, поведінка уряду нагадує поведінку наркомана. "Зараз в уряду немає фінансів на здійснення соціальних виплат, тому він і атакує Нацбанк, щоб той увімкнув друкарський станок", - говорить експерт.

Він нагадує, що одного разу, у травні минулого року, НБУ уже піддався подібному тискові, коли посприяв імпортерам, зміцнивши гривню на 10%. "І цей досвід використання Нацбанку в інтересах Кабміну уже є. Зараз Кабмін, намагається отримати чергову "дозу". Уряд просто став залежним від Нацбанку", - додає Цибулько.

Автор: Петро ВОЛЯ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі