друкувати


Битва за імперію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-27 10:56:13

"Масквічі – харошіеє люді. Вот только квартірний вапрос іх іспортіл",– писав відомий російський письменник Михайло БУЛГАКОВ. Як справжній нащадок обрусілих інородців, БУЛГАКОВ був палким прихильником імперії і люто ненавидів усілякий націоналізм, особливо ж український. Утім, як геніальний письменник він зробив чимало фундаментальних відкриттів у своїх творах. Ось і вищевказане висловлювання можна легко трансформувати в іншу філологічну формулу: "Всє імпері харошіє, только національний вапрос іх іспортіл".

Останні кілька місяців створена тяжкою працею путінсько-кадебістська імперська система почала давати збої. У серпні минулого року невизнаний опозиційний Народний парламент Інгушетії ухвалив звернення про вихід республіки із складу РФ і розпочав збір підписів. Затим президенти Татарстану і Башкирії по цілому ряду пунктів офіційно звинуватили російські власті в умисному порушенні норм Конституції РФ і скасуванні самої суті федерального устрою держави. Збунтувалася і Тува. У тижневику Ризик, що видається у Кизилі, вийшла стаття с провокаційною назвою "Возможен лі сувєрєнітєт?", яку можна вважати маніфестом державної незалежності республіки. Звідтоді там на парканах регулярно з’являються написи :"Русскіє, убірайтєсь вон!" У цих суб’єктах федерації незадоволені тим, що Москва викачує з їх земель природні багатства у той час як місцеві жителі все більше зубожіють.

А вже 20 січня почалися антипутінські виступи у Москві! http://www.rupor.info/glavnoe/2009/01/22/v-moskve-vspihnuli-antiputinskie-besporjadki/

Вони виникли після вбивства адвоката-правозахисника Станіслава МАРКЄЛОВА і журналістки Анастасії БАБУРОВОЇ. Цікаво, що демонстранти скандували: "Фашисти убівают, власті покривают!", "Нє забудєм, нє прастім!", "Фашизм нє пройдьот!" та інші.

Між тим у січні рейтинг довіри до ПУТІНА впав з 63% до 59% - нижчий він був тільки минулого літа. Також впали рейтинги й інших державних інститутів: Держдуми, Ради Федерації, армії і правоохоронних органів. На цьому тлі "кремлівські мрійники" розв’язали "газову" війну з Україною. Ясно для чого – щоб відволікти увагу свого суспільства від проблем. І це була не просто банальна бійка кланів за трубу. Це – початок вирішальної битви за імперію.

Свого часу колишній держсекретар США Збігнєв БЖЕЗІНСЬКІ передрікав, що доля СССР вирішиться в Україні. Так воно й сталося. Саме український Референдум за незалежність 1991 року фактично підвів жирну риску під існуванням большевицької імперії. Сьогодні передній фронт боротьби за путінську імперію теж ментально проходитиме по Україні. Якщо наша держава і надалі буде відбиватися від зазіхань Кремля, то це надихатиме національні і демократичні рухи в самій Російській Федерації.

Але пам’ятаймо: поранений звір дуже небезпечний. В агонії він може будь-кому вчепитися в горлянку чи садонути копитом в пах. Тож треба пильно стежити за кожним його рухом і не піддаватися на провокації до тих пір, поки він не сконає остаточно.

"Боротьба за Україну – це не просто випробування волі в регіоні, – написала недавно газета Вашингтон Таймс. – Це зіткнення за майбутнє Европи – і ролі в нім Росії… Демократична і єдина Україна стоїть на дорозі ПУТІНА. Україна є стратегічним бастіоном проти експансії Росії – східним оплотом західної цивілізації. Київ – це не регіональна столиця «великої Росії», а невід’ємна частина Европи. Саме тому Україна прагне вступити в НАТО і до Евросоюзу. І саме тому Москва відчайдушно прагне перешкодити інтеграції України до евроатлантичного альянсу. Процвітаюча і плюралістична держава православних слов’ян на кордоні з Росією стала б привабливою альтернативою брутальній диктатурі Кремля. Успішна Україна проклала б дорогу до тріумфу в Росії ліберальної демократії. І ПУТІН готовий на все, щоб не дати цьому статися, навіть якщо для цього доведеться влаштувати нову жахливу криваву лазню в Европі. Тепер всі ми українці".

Автор: Олександр ГУНЬКО, журналіст відділу Коментарі Газети по-українськи
Обговорити на форумі