друкувати


Газовий мир: Росії - піар, Україні – формула

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-27 10:39:11

Газова війна між Україною і Росією завершилася підписанням довгострокового контракту на поставку газу на 2009-2019 роки. Головною новинкою договору (поряд з усуненням посередницьких структур) став щоквартальний Формульний підхід до визначення вартості " блакитного" палива. Тепер ціна природного газу на початку кожного кварталу буде піддаватися коригуванню у відповідності з динамікою цін на нафту з 9-ти місячним лагом.

Основною інтригою домовленостей продовжує залишатися середньорічна ціна на газ для України в 2009 році. Юлія ТИМОШЕНКО взяла паузу у два дні для оприлюднення таких даних, хоча повідомила, що знає цю цифру. На перший погляд спроба виправдатися, мовляв, ще раз треба все перевірити, перед тим як називати середню ціну, виглядає смішною. Однак, напевно небажання назвати ціну пов'язано з внутрішньоукраїнськими політичними домовленостями. У Секретаріаті Президента вже зажадали звіт від уряду на відповідність підписаних контрактів директивам Глави держави.

Втім, ряд цінових параметрів вже відомий. Так, деякі російські та українські чиновники, зокрема, голова Газпрому Алєксєй МІЛЛЄР і уповноважений президента України з енергетичних питань Богдан СОКОЛОВСЬКИЙ, назвали ціну на I квартал у розмірі $360 за ти. куб м. Якщо врахувати 20%-у знижку, то вартість палива виходить $450 за тис куб м. Саме за такою ціною газ одержують прилеглі до України країни Центрально та Східної Европи: Румунія, Словаччина, Чехія. Це дозволить Кремлю " піаритися" на тому, що примусили Київ до " ринкових" цін на газ, хоча в реальності для України вартість палива виявиться нижчою за рахунок використання накопичених в ПСГ значних обсягів газу, закупленого ще по $179,5 за тис куб м.

Згідно з прогнозом, у II півріччі 2009 році вартість газу для країн ЦСЕ впаде до $260 за тис куб м у зв'язку зі зниженням цін на нафту у II півріччі 2008 році. Відповідно, Україна, маючи 20%-у знижку, може розраховувати на ціну в районі $200 за тис куб м. Ця цифра збігається з даними, озвученими Б.СОКОЛОВСЬКИЙ, заявивши, що ціна на російсько-українському кордоні повинна складати $199 за тис куб м. З огляду на нинішню стагнацію світових котирувань нафти, у IV кварталі 2009 році вартість " блакитного" палива може впасти навіть нижче позначки $179,5 за тис куб м, тобто нижче ціни 2008 року.

У цілому, українські чиновники та джерела, наближені до Уряду, стверджують, що середньорічна ціна не повинна перевищити $235 за тис куб м. Зокрема, про це заявив Віце-Прем'єр Григорій НЕМИРЯ. СОКОЛОВСЬКИЙ назвав " середньорічний" коридор цін у $235-240 за тис куб м. ТИМОШЕНКО запевнила, що вартість буде менше $250 за тис куб м.

Характерно, що домовленості за цією ціною були досягнуті до кінця грудня 2008 року, що підтвердив А.МІЛЛЄР. " Так, дійсно, в кінці грудня Прем'єр-міністри Росії та України прийшли до згоди, і наші компанії були готові домовитися про ціну газу $235 за 1 тис куб м за умови спільних експортних операцій з території України. RosUkrEnergo тоді запропонувало купувати газ для України за ціною $285" , – повідомив глава Газпрому. – " За рахунок цього компанія розраховувала залишитися на ринку. Але, незважаючи на це, російська сторона від домовленостей з переходу на прямі контракти не відмовилася. А 31 грудня Президент України відкликав делегацію НАК Нафтогаз з переговорів" .

Оцінюючи газові війни і переговори, необхідно сказати, що вони несуть для України як позитив, так і низку ризиків. Серед перших необхідно відзначити, насамперед, усунення посередника і перехід на прямі контракти, а також Формульний підхід до визначення ціни на газ. У той же час, формула хороша, коли ціни на нафту перебувають на мінімальному рівні. Але, як тільки вартість " чорного золота" піде вгору (а за прогнозами, це відбудеться ближче до 2010 року), вплив цього чинника відразу ж відчує на собі споживачі газу. Крім того, серйозним предметом дебатів у кінці 2009 року може бути нова ставка транзиту на 2010 року. Також негативом, швидше за все, стане серйозне подорожчання газу в I півріччі 2009 року, яке вдарить і так за основними галузями вітчизняної економіки, що стагнують – металургії та хімпромі, але це можна пом'якшити за рахунок резервів в українських ПСГ.

Автор: Віталій Серебрянніков
Джерело: бізнес-портал ugmk.info
Переклад: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі