друкувати


Ціни на авто полетять вверх

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-26 07:19:07

Аукціон небаченої щедрості, який влаштували автодилери в кінці минулого року, практично завершено. Імпортери запевняють, що сезон найбільш привабливих цінових пропозицій припав на листопад-грудень 2008 року. Але, розпродавши складські запаси, оператори автомобільного ринку почали закуповувати машини і виставляти їх на продаж у відповідності з актуальних валютним курсом. Природно, ціни виросли.

Акції продовжуються. З початку 2009 року, за словами директора ІАГ AUTO-Consulting Олега ОМЕЛЬНИЦЬКОГО, ціни на нові автомобілі підвищилися на 30-40% у порівнянні з вереснем 2008 року, а за окремими брендами зростання склало 50%. У компаніях стверджують, що утримувати ціни на рівні минулого року ніхто не зможе. "Оплата кредитних зобов'язань, розрахунки за імпортну сировину, комплектуючі та матеріали проводяться в іноземній валюті, змушуючи нас в таких нестабільних умовах враховувати зміни кон'юнктури валютного ринку у своїй роботі", – говорить керівник прес-служби корпорації УкрАВТО Ілля КМЕТЮК. Фахівці УкрАВТО не можуть спрогнозувати, на скільки відсотків зросте ціна, це залежить від багатьох факторів: від того, чи це імпортний автомобіль, а чи української збірки, від кількості машин на складі у дилера тощо.

За спостереженнями Олега ОМЕЛЬНИЦЬКОГО, на ринку до сих пір є пропозиція продажу автомобілів за старим курсом, нехай навіть на шкоду прибутковості. А є продавці, які вирішили діяти "від зворотнього", знизивши ціни в доларах на модельний ряд 2008 року. Комерційний директор мережі автосалонів Круті тачки Семен ЦИГАНОК каже, що доларові ціни впали в середньому на 10-15%. "Сьогодні ми продаємо автомобілі преміум-класу за цінами навіть нижче "докризових", тобто тих, що були у вересні минулого року", – пояснює він. Наприклад, Porsche Cayenne виставлений на продаж всього за $80 тис, у той час як ще півроку тому він коштував $92-95 тисяч.

Директор департаменту маркетингу та реклами Торгового дому НІКО (офіційний імпортер Mitsubishi Motors в Україні) Ярослав ВОВК пояснює, що компанія сьогодні орієнтована на продаж автомобілів 2008 року виробництва, загальна кількість яких складає менше двох тисяч. "Знижки при купівлі автомобілів 2008 року виробництва сягають 20%", – уточнює він.

Якщо покупець ще не прийняв остаточного рішення про покупку, йому має сенс здійснювати свою покупку як можна швидше. "Ніхто не береться прогнозувати, що буде завтра. Курс валют навряд чи повернеться на кризовий рівень, тому ціни на автомобілі будуть тільки рости. Зараз на складах деяких дилерів ще є автомобілі за старими цінами і поки що ще можна отримати кредит або взяти машину в лізинг у компаній, що використовують для цього власні фінансові інструменти ", - говорить директор з маркетингу корпорації "АІС" Юлія Птіцина.

Куди їдемо? Незважаючи на всі зусилля операторів українського автомобільного ринку, в умовах "замороженого" ринку банківського автокредитування обсяги продажів стрімко падають. Як зазначає генеральний директор Віді Авто Менеджмент Груп (входить до складу ViDi Group) Артем ТКАЧЕНКО, у листопаді 2008 року реалізація нових легкових авто у порівнянні з листопадом 2007 року знизився на 35%, в грудні – на 16%. У першому кварталі 2009 року він прогнозує спад продажів на рівні 40-50%.

Називати якісь конкретні прогнози продажів на поточний рік компанії не поспішають, посилаючись на те, що вони будуть залежати від багатьох факторів: валютного курсу, реальних доходів населення, політики українських банків, а також діючих законодавчих норм на автомобільному ринку.

Останній нормативний акт Верховної Ради набув чинності зовсім недавно. З 10 січня в Україні ставки акцизного збору підвищені в 2,5-10 разів залежно від обсягу циліндра двигуна. Особливо сильно це нововведення позначиться на кінцевій ціні потужних авто з об'ємом двигуна від 3 л. "В результаті дії такої ініціативи ціни на такі автомобілі підвищаться на $5-10 тис", – пояснює Семен ЦИГАНОК, додаючи, що преміальні авто, які продаються в салонах зараз, були ввезені в Україну ще в минулому році, і, відповідно, під дію цього закону вони не підпадають. Але оператори автомобільного ринку бояться можливого підвищення імпортних мит на авто, яке народні депутати мають намір довести до 23%. Для цього вони навіть подолали вето Президента. В даний час ставка імпортного мита складає 10%.

На думку Ярослава ВОВКА, передумови для зниження цін на автомобілі на даний момент відсутні. Скорочення обсягів виробництва всіма автовиробниками призведе до адекватного росту цін на нові машини, так як всі постійні витрати автовиробників будуть перерозподілятися на меншу кількість одиниць продукції.

Однак перед тим, як ціни на світовому ринку підуть вгору, можливо, ненадовго вони відкотяться назад. За даними експертів з ІАГ AUTO-Consulting, сьогодні у світі утворилися великі стоки нових машин. "Виготовлені у другій половині 2008 року автомобілі застрягли на складах провідних автовиробників, тому компанії будуть зацікавлені в тому, щоб продати їх як можна швидше і запустити свій конвеєр. Тому в глобальному масштабі через якийсь час можна чекати невеликого зниження закупівельних цін", – пояснює Олег ОМЕЛЬНИЦЬКИЙ. До того ж він вважає, що торішні машини приблизно протягом півроку будуть продаватися на українському ринку з істотним дисконтом.

Автор: Свєтлана БОРІСОВА
Джерело: Коментарії
Обговорити на форумі