друкувати


ЕБРР профінансує реформу ЖКГ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-26 07:11:22

Европейський банк реконструкції та розвитку (ЕБРР) готовий виділити до 160 млн евро для реформування транспортної та комунальної інфраструктури семи українських міст, повідомив Міністр з питань житлово-комунального господарства (ЖКГ) Олексій КУЧЕРЕНКО.

Кошти планується направити на реконструкцію об'єктів водо і теплопостачання, а також міського електротранспорту. Однак для повернення кредитів ЕБРР підприємства сфери ЖКГ зобов'язані будуть в умовах неплатежів підняти тарифи до рівня їх собівартості.

За словами Олексія КУЧЕРЕНКА, МінЖКГ планує реалізувати проекти з теплопостачання у Енергодарі (на 8 млн евро) та Івано-Франківську (12 млн евро); два проекти з водо- і теплопостачання в Житомирі (по 10 млн евро); три проекти з розвитку міськелектротранспорту в Одесі (50 млн евро), Львові (30 млн евро) і Запоріжжя (13 млн евро); проекти з підвищення енергоефективності в Запоріжжі (12 млн евро) та реконструкції системи центрального опалення в Луганську (15 млн евро).

Участь міністерства в переговорах А.КУЧЕРЕНКО пояснив тим, що підприємства не вміють створювати подібні проекти. "Вони звикли розраховувати виключно на субвенції бюджету, а тарифи на послуги ЖКГ формують нижче економічно обгрунтованого рівня. Якщо банк не побачить окупності, він не дасть грошей", – сказав він.

Міністр уточнив, що виплати за кредитами будуть закладені у тариф, який повинен покривати витрати на надання житлово-комунальних послуг, а відсотки за кредиту частково будуть покриватися з Бюджету (у 2009 році закладено 25 млн грн). "У планах – за кілька років збільшити суму на відшкодування процентної ставки у три-п'ять разів, – заявив Олексій КУЧЕРЕНКО. – Зростання тарифів буде незначним за умови, що ставка за кредитами складе до 10%". У Стабілізаційному фонді на енергозберігаючі проекти закладено 500 млн грн, у вигляді субвенції місцевим бюджетам на погашення заборгованості по різниці в тарифах – 2 млрд грн.

У совою чергу радник ЕБРР із зовнішніх питань Антон УСОВ повідомив, що кредити на 7-9 років будуть видаватися під муніципальні гарантії. "Це вимагає більшої відповідальності з боку міст, але і дозволить позбавити від додаткового навантаження місцеві бюджети", – сказав він, уточнивши, що кредитні договори без держгарантій не вимагають ратифікації парламентом.

Як повідомляє видання, ЕБРР і раніше кредитував підприємства ЖКГ. У 1999 році банк видав запорізькому Водоканалу 20516 млн евро для реконструкції системи водопостачання та очищення води. На ці ж цілі у 2005 році Дніпропетровську ЕБРР дав 20 млн евро. А в грудні 2008 року КП Теплопостачання міста Одеси отримало 21,9 млн евро на модернізацію системи центрального опалення.

Реалізація цих проектів призвела до зростання тарифів на ЖКГ. "За договором ЕБРР зобов'язав нас надавати послуги населенню за ціною не нижче собівартості", – повідомив начальник дніпропетровського КП Міськводоканал Олександр ДМІТРАШКО.

Автор: Михайло ТЕРЕЩЕНКО, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі