друкувати


Голос громади: Коломийщина

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-26 06:41:59

Громадська рада — об’єднання, зініційоване головою районної ради Дмитром Немішем (на фото), офіційно працює з липня минулого року. Створена воно з метою об’єднати найавторитетніших людей з кожного села, які знають місцеві проблеми, а також користуються повагою своїх односельців, є ініціативними, енергійними.

Вже вдалося зібрати кістяк громадської ради й вибрати її правління, керує яким Михайло Стовп’юк. До членів правління, зокрема, увійшла мешканка Верхнього Вербіжа Оксана Селезінчук, яка є і співзасновником ради, і виконує обов’язки секретаря, а у рідному Верхньому Вербіжі вона — голова осередку.


У пані Оксани освіта вища, художня. Її мистецький хист прислужився громаді, коли торік село взяло участь у Всеукраїнському конкурсі з благоустрою населених пунктів і посіло друге місце в Україні, поступившись тільки одному з сіл Херсонщини; пані Оксана є співавтором двох альбомів з благоустрою й озеленення села, автором буклета про Верхній Вербіж і сільського герба.

Про її активну громадянську позицію свідчить і участь у виборчій кампанії у 2006 році: була секретарем районної територіальної комісії. Правничих знань вона набула як сертифікований учасник проекту "Покращення доступу сільського населення до правосуддя". Також входить у клубну раду села, отож усі святкування, концерти, сільські урочистості теж відбуваються за її активної участі.

Оксана Селезінчук одружена, має сина і захоплення для душі — квіти.

— Пані Оксано, — прошу свою співрозмовницю, — розкажіть про громадську раду вашого села, що вже зроблено?
— Зауважу, що і рада, і наш осередок працюють суто на громадських засадах, створені для допомоги органам місцевого самоврядування. Нашому селу пощастило на сільського голову. Віктор Андрійчук — людина, яка вболіває за рідне село і старається не з обов’язку, а за покликом серця. Допомагати йому, підтримувати його починання і бачити результат колективних старань — велике моральне задоволення. Але наша громадська рада підзвітна тільки громаді, тож не обмежує ні наші повноваження, ні ініціативу.

У нашому активі — семеро мешканців села. Це люди, яким небайдужа доля рідного Вербіж, які щиро уболівають за його процвітання. За порівняно короткий час з дня створення, вже чимало зроблено. Так, під час стихійного лиха 23—27 липня, яке охопило і наше село, члени громадської ради активно допомагали, зокрема надали грошову допомогу 12 жителям села та кавові напої, які виділило СП "Галка".

Члени нашої громадської ради беруть активну участь у всіх добрих починаннях у селі. Це і проведення святкових вечорів, заходів, спортивних змагань тощо. Зокрема, ми взяли участь у доброчинній місії, Святого Миколая, надали допомогу дітям-сиротам зі школи-інтернату. Маємо свої бланки, розробили зразок анкети члена громадської ради села.

— А які маєте пропозиції?
— Є потреба оновити нумерацію житлових будинків, бо є такі старенькі оселі, які без провідників не знайде ні "швидка", ні заїжджий гість: номери на них або понищено часом, або й узагалі втрачено. Хочемо створити свою дошку оголошень, на якій розповідати про гарні й не дуже події в селі. Ще маємо намір зініціювати конкурси на кращу оселю, господарів якої відзначити подякою чи грамотою громадської ради, також плануємо від себе вшановувати активних членів громади на сільських святах. Наше село — приміське, телефонізація, освітлення — з цим проблем не маємо, але ось уже який рік мріємо про водогін, тож готові підставити свої плечі в реалізації цього задуму.

— А наразі берете участь у якихось проектах?
— У музеї писанки експонується виставка робіт умільців Верхнього Вербіжа — в рамках проекту "Одне село". Ми усі, члени громадської ради, старалися зібрати матеріали. На користь громади буде й участь в екологічному проекті, оголошеному на рівні області.

— Що, на Вашу думку, посприяло б ефективній роботі районної громадської ради?
— Якби ми мали не лише юридичну, а й фактичну адресу. Щоб кожна людина знала, де постійно знаходиться штатний представник громадської ради (хоча б на півставки), а гроші на його утримання йшли з небюджетних коштів, щоб зберегти незалежність. Адже так може бути, що людина незгідна з рішенням своєї сільської ради, а громадський осередок її села не в змозі допомогти, або з якихось причин до нього людина сама не хоче звертатись, ось тут громадська районна рада, як об’єднання колективне, неупереджене, об’єктивне, може стати соломинкою в захисті її інтересів.

Автор: Вікторія КОХАН
Джерело "Вільний голос" для Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі