друкувати


Долар доживає останні дні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-26 01:12:02

Аналітики: Китай і Японія легко можуть обвалити долар, але фінансова політика Білого дому веде до того ж . nСистема приватних банків США виявилася ненадійною, сектор нерухомості другий рік у вільному падінні. Америка запустила друкарські верстати і насищає ринок нічим не забезпеченими паперами. Долар доживає свої останні дні, вважають деякі аналітики, інші експерти запевняють, поки в світі немає альтернативи, американській валюті нічого не загрожує, повідомляє радіо Business FM з посиланням на газету Business&Financial Markets.

Найбільший утримувач боргових американських зобов'язань - облігацій Мінфіну - Китай, є і найбільший зовнішній кредитор Америки. За даними на кінець листопада, в урядових резервах Китаю знаходилися держоблігації США на 682 млрд доларів.

Найменший натяк на те, що крупні утримувачі американських облігацій починають виходити з них, може спровокувати ефект сніжної грудки, і вслід за Китаєм або Японією з них кинеться і вся решта країн, вважають деякі аналітики. Але такий сценарій маловірогідний, відзначають інші фінансисти.

Білий дім готує чергову фінансову ін'єкцію в економіку США. Барак ОБАМА пропонує виділити ще 825 млрд. доларів. Разом з 700 млрд. від Полсона, держвливання перевищать 1,5 трлн. доларів.

У США немає іншого виходу: 43 американські штати з 50-ти, стоять перед лицем серйозних дефіцитів в своїх бюджетах, як на цей рік, так і на декілька наступних. Федеральний пенсійний фонд, який забезпечує страхування пенсій 44 мільйонів американців, випробовує недофінансування в 11 млрд. доларів. Все це представляє серйозні ризики для долара. Для обвалу американської національної валюти достатньо навіть невеликого порушення рівноваги.

Також Барак ОБАМА вважає, що Китай "маніпулює своєю валютою". Про це заявив претендуючий на пост міністра фінансів Тімоті ГАЙТНЕР в письмових відповідях на питання членів сенатського комітету з фінансів, передає ІТАР-ТАРС.

"Президент ОБАМА, ґрунтуючись на висновках широкого кола економістів, вважає, що Китай маніпулює своєю валютою", - відзначив ГАЙТНЕР в документі, зміст якого став відомий американським ЗМІ. За його словами, новий керівник адміністрації США готовий діяти "агресивно і використовувати всі дипломатичні шляхи" для того, щоб сприяти зміні ситуації.

Як вважають експерти, такі коментарі ГАЙТНЕРА означають, що нова адміністрація дотримуватиметься жорсткішої політики відносно КНР, ніж колишнє керівництво США. Проте, за словами кандидата в міністри, зараз, можливо, не зовсім правильний час для того, щоб зараховувати Пекін до списку "валютних маніпуляторів".

"Питання полягає в тому, коли і як діяти, щоб користі було більше, ніж шкоди. Нова економічна команда розробить інтегровану стратегію, щоб якнайкраще вирішити проблему в нинішніх економічних умовах", - відзначив ГАЙТНЕР в листі до сенаторів.

За його словами, зараз темпи зростання китайської економіки сповільнилися в результаті глобальної кризи, що веде до скорочення експорту. "Оскільки Китай виконує важливу роль в світовій економіці, подальше уповільнення зростання може привести до істотного зниження світових темпів розвитку і до уповільнення виходу з кризи", - підкреслив ГАЙТНЕР. У зв'язку з цим, за його словами, "найближчою метою Вашингтона є переконання Китаю прийняти агресивніший пакет заходів по стимулюванню економіки".

Сенатський комітет з фінансів рекомендував сенату у повному складі затвердити ГАЙТНЕРА на посту міністра фінансів. Як очікується, голосування по його кандидатурі відбудеться у понеділок, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі