друкувати


Тільки й розмов усюди — про кризу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-01-26 10:52:30

Тільки й розмов усюди — про кризу. Когось відправили у відпустку без збереження зарплати, чийсь бізнес занепав. Цікаво, якої думки про економічну кризу в країні ті, хто безпосередньо задіяний у процесі?

Назар Савчук, рекламний менеджер:
— Після двох тижнів новорічно-різдвяних святкувань може здатись, що ніякої кризи у нас нема. Адже всі столи вгинались від наїдків, а в магазинах і на базарі був нечуваний виторг по всіх видах товарів. Але є також неспростовні факти. По моїй галузі можу сказати упевнено: фірми і підприємства значно зменшили свої витрати на рекламу, навіть відмовились від неї. У січні багато хто не працює, тож нібито реклами не потребує. Але чи запрацюють вони після свят? Я працював на дві коломийські рекламні газети. Одна з них у новому році ще жодного разу не вийшла, в іншої значно скоротився обсяг реклами, та й ту друкують широко, великими шрифтами. Хтозна, чи не доведеться мені змінювати фах?..

Ігор Б., агент із нерухомості:
— Так тяжко купити чи продати квартиру, як нині, за п’ять років моєї роботи ще не було. Всюди пророкували падіння вартості житла — і первинного, і вторинного. Але втрачати ніхто не хоче. Та й долар відіграє свою роль: нинішні 30 тисяч доларів за квартиру уже зовсім не ті 30 тисяч, що торік. Словом, одні чекають здешевлення житла, інші — стабілізації курсу. Працюємо переважно по термінових продажах. Крім цього є кілька звернень від банків, щодо продажу заставлених під кредит автомобілів, квартир, комерційних приміщень. Але їх ще важче продати, хіба за свідомо низькою ціною.

Василь З., підприємець, орендар приміщення під магазин у центрі Коломиї:
— Я займаюсь продажем побутової техніки вже другий рік. Відколи орендую приміщення в центрі міста, справи пішли краще — тут більше покупців. Але ось уже третій місяць — повний штиль. У листопаді продаж упав наполовину, у грудні вже не було чим заплатити оренду. На цьому тижні дав оголошення про здачу свого магазину в оренду — до кращих часів. А коли вони настануть — тяжко прогнозувати...

Автор: Валентина БЛИЗНЮК
Джерело: "Вільний голос" для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі